MENI
sjećanja na legendu

Prije 35 godina umrla je legenda Hajduka Bajdo Vukas: “Da se ponovno rodim, opet bih igrao za Hajduk!”

4. travnja 1983. u rodnom Zagrebu umro je Bernard Bajdo Vukas, jedan od najboljih igrača Hajduka svih vremena.

Bajdo se smatra jednim od najboljih nogometaša ikad rođenih na prostoru bivše Jugoslavije, a nogometni povjesničari svrstavaju ga među najboljih deset igrača svijeta 50-ih godina prošlog stoljeća.

Legenda o njegovim driblinzima i danas živi. U dobi od 11 godina Vukas je počeo nastupati za juniore zagrebačke Concordije, a 1947., kad mu je bilo 20 godina, prelazi u Hajduk s kojim osvaja tri prvenstva (1950., 1952. i 1955.). ‘

Zanimljiva je priča kako je Bajdo uopće došao u Split. Jozo Matošić, legendarni kapetan Bilih i najbolji strijelac u povijesti Hajduka, dobro je znao kakav se talent krije u tom krhkom Purgeru, piše Index.

Matošić i još nekoliko ljudi iz uprave Hajduka jedne su noći, u tajnoj misiji, otputovali u Zagreb samo s jednom misijom – po svaku cijenu dovesti Bajdu na Stari plac.

Kako je i Dinamo bacio oko na Bajdu –Vukas je za Modre odigrao i turneju po Bugarskoj – u Splitu je zavladala panika i trebalo je brzo reagirati.

Zadatak ”otmice” Vukasa Matošić je povjerio fanatičnom hajdukovcu, Luki Šariću koji je bio direktor TEŽ-a.

”O tome ni crna zemlja nije smjela znati”, kasnije je pričao Matošić, sve u strahu da Bajdu ne preotme Dinamo, a plan se isplatio. Vukas je došao u Split i od tog trenutka povijest Majstora s mora počela se pisati iz početka. Rođeni Purger zavolio je Split, a Splićani njega – Hajduk mu je bio iznad svega, a ni maslinovo ulje mu nije smrdjelo, piše Index.

Komentiraj