Kopić nakon polusezone: “Neću uokviriti tablicu, drugo mjesto me ne zadovoljava”

Željko Kopić u 35 je dana na klupi Hajduka rezultatski odradio jako dobar posao. Pod njegovim su vodstvom bijeli slavili u pet od šest utakmica, plasirali se u finale Kupa i sa optimizmom na Poljudu gledaju prema proljeću.

“Imamo dvije strane, jedna je rezultat koji je dobar, u pet kola ostvarili smo 13 bodova, najkvalitetniji učinak u ligi, najbolja gol razlika, ušli smo u polufinale Kupa. To je nešto što me čini zadovoljnim. Što se tiče dojma, u nekim utakmicama je bilo bolje, u nekima smo imali problema. Moram naglasiti zadovoljstvo sa radom kompletnog stručnog stožera, sa voditeljom Akademije, trenerom B momčadi”, rekao je u uvodu Kopić, a onda je spremno odgovarao na pitanja.

Jeste li analizirali učinak igrača, odnosno na kojim pozicijama bi pojačali momčad?

“Okvirne razgovore smo vodili, zadnja utakmica je bila prije dva dana, nismo napravili kompletan presjek. Sigurno da ćemo napraviti sve da u iduću polusezonu uđemo još kvalitetniji. Na jednoj strani su moje želje i prohtjevi, a na drugoj su neki limitirajući faktori vezani uz dovođenje igrača”.

Jeste li uokvirili tablicu, niste nikad bili drugi na ljestvici?

“Lijepo je biti drugi, ali u kontekstu Hajduka i zahtjeva nećemo reći da je to završni uspjeh. Želimo se primaknuti Dinamu, sretan sam i zadovoljan, ali radim u klubu čije su ambicije naglašene. Neću to uokviriti, moj cilj je napraviti stepenicu prema gore, bilo u ovoj ili idućoj sezoni”.

Koliko ova momčad može napredovati?

“Uvijek se volim voditi egzaktnim pokazateljima, cijelo vrijeme naglašavam analizu kao bazu za sve ostalo. Treba vidjeti što možemo napraviti na zimu, jasnu sliku kako bi volio da Hajduk izgleda i igrom i rezultatom imam. Svoj ideal kako bi volio da bude sam posložio, koliko ćemo blizu doći vrijeme će dati odgovor”.

Neki igrači su manje igrali od vašeg dolaska, znači li to da su oni prekriženi?

“Meni je jasno i logično da igrači koji više igraju su zadovoljniji i obratno. Ali, ne bi ove koji su manje igrali otkad sam ja došao ne bi stavljao u kontekst da nisu dobri. Željeli smo da stabiliziramo situaciju, da bude što manje promjena. Kada budemo analizirali sve nije mi primarno je li netko igrao više ili manje već potrebe momčadi”.

Mario Branco je rekao da je teško dovesti hrvatskog igrača, ima li u HNL-u igrača za Hajduk?

“Svjestan sam da bi svi voljeli da su ovdje igrači ponikli u Hajduku, pa potom igrači pedigrea iz hrvatske priče. U tome što je sportski direktor rekao ima dosta istine. Znam igrače koji su bili u Belupu, i iz drugih sredina, nijedan od tih igrača nije jeftin. Kada se spomene Hajduk cijena raste, imaš Rijeku koja je sposobna platiti određene iznose, Osijek također, Dinamo ne treba ni spominjati. Kada se to sagleda, to je sve samo ne jednostavno. Mislim da je u tom slučaju bolje se baviti Akademijom i tako razvijati igrače”.

U idućoj sezoni je raspored vrlo zgusnut, jeste li razmišljali već o ljetnim pripremama?

“To je pitanje iz teorije treninga. Dosta sam razmišljao o tom fenomenu, dosad nisam imao priliku voditi momčad u europskim natjecanjima. U dosta europskih liga postoje samo jedne pripreme, primjenjuje se jednociklusna periodizacija. Najbliži sam tom formatu gdje bi već na zimu radili platformu za proljeće i ljeto. Cijeli period proljeća trenirati na način da budemo što bolji u tom trenutku, ali isto tako da budemo spremni za ljeto”.

Na kojim pozicijama bi voljeli dovesti pojačanja?

“Sustav koji smo igrali 4-3-3, to sam prakticirao sa većinom klubova koje sam vodio. To je sustav u kojem se može kvalitetno iskazati napadački potencijal, to smo vidjeli u ovih šest utakmica. Sa sportskim direktorom Brancom sam o tome razgovarao, on ima jasnu sliku što bi trebalo da bi ekipa izgledala još kvalitetnije”.

U ligi gdje Dinamo ima sigurnih 12 bodova sa Lokomotivom, koliko je realno upustiti se u borbu za naslov?

“Što se tiče realnosti u nečemu o tome ne razmišljam previše. Da sam se vodio realnim okvirima i procjenama prije par godina teško bi se stavio u kontekst Hajduka. Pokazao sam na individualnoj razini da mogu napraviti ono što želim. Idemo se baciti na glavu da napravimo najviše što možemo. Vjerujem da se taj iskorak može napraviti”.

Kako gledate na svoju poziciju, vaši prethodnici bi nakon prve krize bili smijenjeni?

“Što se tiče mene osobno, svjestan sam da vremena previše nema. Sa rezultatima ću si kupovati vrijeme da dođemo na razinu da izgledamo sve bolje, ako ne budem uspio kao i svakom treneru će biti okrenut palac dolje. To nije nešto čime se zamaram, već da napravim sve unutar svoje ideje, da napravimo kvalitetan temelj za proljeće.”

Možete li izdvojiti trojicu igrača koji su vas najviše impresionirali otkad ste došli?

“O imenima igrača koji su najviše doprinijeli ne bi, jer smo se razišli odmah nakon utakmice i zajedničke večere, nisam sa igračima analizirao. Ne bi da to saznaju iz novina”.

Ima li netko tko vas nije zadovoljio?

“Ne možemo ići u detalje, imamo igrače koji su pod ugovorom, nemam nijedan razlog bilo kojeg igrača na bilo kojoj poziciji stavljam u kontekst da nije dovoljno dobar. Nekim igračima ističu ugovori, sa nekima se pregovara. Ako i tražimo nekog igrača ne znači da netko nije zadovoljio, to može biti zbog balansa, ideje, ugovora”.

Hoćete li kupiti pravu desetku, kapitalca?

“Mislim da sam sad sa ovim prije pitanjem objasnio da imamo igrače koji su pod ugovorima, imamo igrače kojima ugovori ističu, imamo one koji su više ili manje zadovoljni. Sa svakim trebamo razgovarati, prije nego vidimo koga ćemo dovesti. Nije nam taj profil bio izražen, ali ako se može na tržištu dovesti prava desetka, to bi svaki trener volio imati”.

Kako funkcioniraju stvari oko dovođenja igrača, je li vaša zadnja ili Brancova?

“Stvari su jasno postavljene, ja sam sportskom direktoru rekao kako ja to vidim. On je tu da vidi što se od toga može ostvariti i koji su to igrači koji bi mogli ići u kontekst zahtjeva. Ja okvirno kažem profil igrača je taj, a onda se on bavi imenima”.

Ugovori ističu Ohandzi, Futacsu, Almeidi, Bosančiću, Grbiću, imate li stav o tome?

“Moj stav da nam svaki kvalitetan igrač treba, koliko sam informiran svi su oni u razgovorima sa sportskim direktorom.”

Je li Erceg ove polusezone bio najbolji igrač HNL-a?

“Ili najbolji ili pri samom vrhu. Što se tiče perioda otkad sam ja ovdje, Ante je svojom kvalitetom, radnim navikama, energijom, davanjem impulsa koji treba momčadi jako puno donio. Sa Ercegovom izvedbom i na individualnoj i momčadskoj izvedbi sam prezadovoljan”.

Jeste li pod bor poželjeli novi ugovor?

“Imam svoj ugovor, on mi nije na listi prioriteta jer se stvari u trenerskom poslu brzo izmjenjuju. Ugovor sam po sebi ne znači previše, ispod jelke može ići to da igrači budu zdravi, da odradimo kvalitetne pripreme, da budemo pravi na proljeće.”

Kakva je situacija sa uvođenjem mladih igrača, vaš prethodnik Carrillo tek je pri kraju svog mandata pružio priliku Tekliću, Deliću i Jandreku?

“Što se tiče mladih igrača rekao sam da nisam ja taj koji daje priliku, već su oni ti koji je moraju zaslužiti. Nije to lagano, bitno je kad se mladom igraču daje prilika, u pravom trenutku za njega i za klub. Razgovarao sam sa sportskim direktorom i voditeljem Akademije, prošli smo listu svih igrača koji bi u budućnosti mogli biti u prvoj momčadi. Nekima je potrebna i veća minutaža, razmišljamo i o posudbama kako bi se što bolje pripremili za seniorski nogomet”.

Start u drugom dijelu donosi gostovanje u Vinkovcima i Maksimiru protiv Dinama?

“Nije nam bio lagan ni u ovom periodu sada. Prva utakmica u Vinkovcima, prva nakon priprema. Znam mentalitet Vinkovčana, znam kako će igrati protiv nas. Moramo se postaviti na kvalitetan, hrabar način i kroz igru doći do rezultata. Nakon toga imamo derbi s Dinamom gdje ćemo vidjeti gdje smo u odnosu na momčad koja je prva na tablici”.

Kako ste zadovoljni Saidom i Ohandzom?

Said je od prvog trenutka kada sam došao pokazao volju, želju, energiju da što prije uhvati momčadski zahtjev koji je postavljen pred njega, da pokaže svoju kvalitetu. Sa njegovim sam učinkom zadovoljan. Ohandza je odigrao nekoliko jako dobrih utakmica, nije imao problema sa ozljedama, što je bilo najbitnije. Obojica su odigrali kraj polusezone na visokoj razini”.

Je li vam Kup primaran, jednom ste sa Belupom igrali finale?

“Kup je izrazito bitan, ali ništa manje nam nije bitno ni prvenstvo. Nećemo se fokusirati samo na jedno, napravit ćemo sve da pokušamo optimalno raditi pripremu za sve što nas čeka”.

Gdje ćete provesti blagdane, hoćete li posjetiti turnir “Četiri kafića”?

“Za Božić ću biti sa obitelji u Zagrebu, a Novu godinu sa obitelji ovdje u Splitu. Čak sam razmišljao da odem na turnir, ali 28. sam u Splitu, tako da neću moći”.

Jeste li razmišljali da se za Novu godinu okupate na Bačvicama?

“O tome nisam razmišljao”, zaključio je Kopić.

Reci što misliš

Lost Password