utakmica pred praznim tribinama

Torcida danas slavi rođendan, no neće smjeti podržati Hajduk na Poljudu protiv Rijeke

Torcida, najstarija navijačka skupina u Europi, slavi 68. rođendan.

Torcida je osnovana 1950., uoči nogometne utakmice s Crvenom zvezdom. a pokrenuli su je dalmatinski studenti u Zagrebu Vjenceslav Žuvela, Ante Ivanišević, Ante Dorić i još neki. Prema riječima Ante Dorića, glavni poticaj dao im je Bajdo Vukas koji je oduševljeno pričao o atmosferi na brazilskim stadionima. Splitski studenti koji su studirali u Zagrebu, željeli su napraviti do tada neviđen spektakl kako bi pomogli igračima Hajduka, u čemu su i uspjeli, piše Index.

Prvo gostovanje u Hrvatskoj Torcida je imala 1927. protiv HAŠK-a u Zagrebu, a na inozemno gostovanje prvi put su otišli u Rim protiv Rome 1937. godine.

Najvjerniji navijači splitskog kluba danas ne mogu proslaviti rođendan na Poljudu zbog HNS-ove kazne Hajduku jer je Torcida bacala baklje i teško ozlijedila vatrogasca topovskim udarom na utakmici protiv Dinama.

Hajduk od 15 sati na praznom Poljudu dočekuje Rijeku, to je prva od četiri utakmice koje izabranici Zorana Vulića moraju igrati bez svojih navijača na domaćem terenu.

No Torcida je sinoć organizirala veliku proslavu i humanitarni koncert u dvorani na Gripama s ciljem skupljanja što više novca za vatrogasce. Na koncertu su zapjevali i legendarni Mladen Grdović i Jura Stublić, piše Index.

Komentiraj