Erotska scena iz čuvaonice Muzeja grada Trogira – jedina takva na cijeloj istočnoj obali Jadrana!

Od 2013. godine, svake 3. subote u listopadu, obilježava se Međunarodni dan arheologije, posvećen arheologiji i arheološkim otkrićima. 

Tim povodom Muzej grada Trogira donosi priču o jednom zanimljivom otkriću iz čuvaonice Arheološke zbirke, koje je pronašla kustosica Lujana Paraman prilikom nedavne obrade materijala iz istraživanja provedenog u kući Berislavić 1991. godine.

Foto: Muzej grada Trogira

Riječ je o ulomku luksuzne posude za posluživanje vina, ukrašenog erotskim scenama koja je u Trogir doputovala iz grčkog grada Knida smještenog na maloazijskoj obali (današnji poluotok Datça u JZ Turskoj). Erotski motivi na posudama su nešto manje zastupljeni, pa je trogirski primjerak za sada jedini pronađeni na istočnoj obali Jadrana. 

 Radi se o ulomku gornjeg dijela tijela dekantera (grč. lagynos) – što je zaključeno prema identičnom primjerku otkrivenom u jednom grobu u današnjem selu Belbeku na crnomorskom poluotoku Krimu (danas Ukrajina). Vrat posude ukrašen je reljefnom grotesknom glavom muškarca, dok su na ramenu posude u plitkom reljefu prikazani muškarci i žene u različitim erotskim scenama, između kojih su prikazani predmeti svakodnevne uporabe – ogledala, kantar, vrč, svijećnjak… Posuda je datirana u sredinu 2. stoljeća.

Više informacija pogledajte OVDJE.

Reci što misliš

Lost Password