MENI
četverodnevni festival

MAG FESTIVAL Svi koji su željni finog zvuka klasične glazbe dobrodošli su u Muzej grada Splita

Ljubitelji komorne glazbe ovih dana dolaze na svoje. U organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika i Muzeja grada Splita, narednih će dana svi posjetitelji moći uživati u klasičnoj glazbi na moderan način.
Čast da otvore četverodnevni festival raspoređen u dva vikenda, pripala je klavirskom triu Amael iz Slovenije.
Večer otvorenja krasit će fine melodije klasika glazbenog romantizma koje su pisali Franz Schubert, Johannes Brahms i Bedrich Smetana, a ujedno se obilježava i 220. obljetnica Schubertovog rođenja.
“Ovo je osma godina za redom od kako se MAG održava, te u prosjeku koncerte posjeti oko 800 ljudi, a kroz godine smo došli do brojke od 7 000 posjetitelja što je zaista obećavajuće. Cijene su također prihvatljive, tako da svi koji su željni finog zvuka klasične glazbe dobrodošli u Muzej grada Splita”, poziva Davor Drezga iz organizacije festivala.
Dodaje kako se ovih dana mogu čuti i vrhunski strani glazbenici koji su došli sa svjetskih pozornica poput New Yorka i Rima, no ističe i ansambl od 15 glazbenika “većinom splitske dice, koji su se potrudili i odlučili pokazati što i kako rade”. Idući vikend, kao treći po redu nastupit će ansambl ZOOV-COOL koji će izvesti “Ratne kvartete”.
“Radi se o skladbi koja je pisana 90ih godina, te je riječ o ratnoj tematici koja bi mogla biti zanimljiva posjetiteljima jer se radi o osjetljivoj razdoblju i od iznimne je umjetničke vrijednosti”, navodi Drezga i dodaje kako će festival završiti jedan od najboljih zagrebačkih vokalnih ansambla Antiphonus.
“Odaziv je svake godine sve bolji i bolji, ali naravno da uvijek ima prostora za napredak”, tvrdi Drezga te dodaje kako u posljednje vrijeme ima sve više festivala koji promoviraju klasičnu glazbu. Iako je svjestan površnosti glazbe koja nas okružuje, tvrdi da interes za nešto kvalitetno ne opada nego raste.
“Postoje ljudi koji se trude, koji stvaraju kvalitetnu glazbu i mislim da publika to prepoznaje”, kazao je Drezga za Splitski dnevnik.
Upitali smo ga i koga bi od navedenih sastava izdvojio kao svog favorita, te preporučio publici.
“Teško je sada izdvojiti nekoga, jer svi imaju svoje nešto. Neki izuzetan svjetski uspjeh, a neki velik rad, trud i uloženo srce u cijelu priču, na publici je da odluči”, tajanstveno odgovara.
U svakom slučaju, pred nama su zanimljivi vikendi popunjeni kvalitetnom glazbom i sadržajem koji itekako pridonosi kulturi najvećeg grada na hrvatskoj obali. Važnost MAG festivala prepoznalo je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, predsjednica Grabar – Kitarović, Županija splitsko – dalmatinska, sam Grad Split, kao i Turistička zajednica grada Splita i Splitsko – dalmatinske županije koji su pokrovitelji ovog kulturno – zabavnog događaja.

Komentiraj