MENI
u kaštel sućurcu

Ostvarena zona susreta na festivalčiću IDEA

Vizualni umjetnici grada Kaštela ove su godine pokrenuli kulturno umjetničku manifestaciju u trajanju od četiri dana. Manifestaciju su nazvali IDEA kao eidos, viđenje ili festival vizualnosti. Projekt je zamišljen kao ostvarenje zone susreta između publike i umjetnika kroz radionice, izložbe, edukacije i izvedbe.
Prvi dan predstavljene su tri kreativne radionice, s ciljem poticanja kreativnosti i umjetničkog stvaranja. Pa je tako u nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu održana radionica Filmski scenarij na kojoj su polaznici učili kako razraditi filmsku priču, kako planirati zaplete i kako to izgleda u različitim filmskim žanrovima.

Održana je i radionica Kazališni kutak na kojoj su polaznici uspješno koncentraciju usmjerili na zanimljive i edukativne glumačke vježbe. U kuli na Glavici održana je radionica 3D ilustracije na kojoj su polaznici u prirodnom materijalu tražili forme životinja i pritom ih kroz ilustraciju i oživljavali. Prve dvije spomenute radionice održale su se i u utorak ali započela je i nova radionica, radionica Pričopričalica koju je vodila Maja Golem.

Druga dva dana festivalčića bila su ispunjena izložbama, edukacijama i izvedbama pa je tako u srijedu održana edukacija o filmu, autorice Valentine Batalić, s predavanjem pod nazivom “Sad to vidiš, sad to ne vidiš”.
U isto vrijeme u kuli na Glavici, prezentirana je video projekcija rada “SHAVE OFF” autorice Nine Kamenjarin.
Unutar ovoga projekta, javnosti je predstavljen prvi vizualni prikaz kneza Mislava na izložbi “Odluka kneza Mislava”, autorice Ivane Miolin. Izložba propituje povijesnu problematiku i egzistencijalne vrijednosti pojedinca post suvremenog doba. Izložba je otvorena do 02.09.2017.
Posljednjieg dana festivalčića IDEA, u četvrtak, 24.kolovoza, Monika Vuco te Aneta Matulić upriličile su u prostoru Nadbiskupske palače javno čitanje smiješnih priča na starosplitskom dijalektu, Drugi libar Marka Uvodića Splićanina.

U četvrtak u nadbiskupskoj palači otvorena je slikarska izložba magistre kiparstva Luke Radice pod nazivom “Altamira”.
Luka Radica na ovoj izložbi predstavio se triptihom koji reproducira primjere paleolitskog zidnog slikarstva iz Španjolske pećine Altamire. Izložba je otvorena do 02.09.2017.
U isto vrijeme u nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu otvorena je izložba Ante Durakovića pod nazivom “More”
“Najnoviji slikarski ciklus Ante Durakovića predstavlja odmak od njegova dosadašnjeg stvaralaštva temeljenog na istraživanju mogućnosti slikarskog platna i pripadajućih likovnih elemenata. Na ovoj izložbi Duraković izlaže svojevrsne morske krajolike inspirirane fascinantnim povijesno-geografskim područjem dalmatinskog zaleđa i priobalja”, Božo Kesić

Komentiraj