premijera baleta

U Splitu premijerno izveden balet “Gusar”

Baletni ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u subotu navečer premijerno je izveo balet “Gusar” (Le Corsaire) francuskoga skladatelja Adolphea Adama u koreografiji Aivarsa Leimanisa, uglednog latvijskog koreografa, a pod ravnanjem maestra Hari Zlodre.

Premijera “Gusara” (Le Corsaire, 1856) je prva izvedba te baletne predstave u Hrvatskoj u povijesti. Protagonisti su po završetku premijere nagrađeni višeminutnim burnim pljeskom, a za vrijeme trajanja predstave publika u splitskom HNK-u je spontano pljeskom više puta pozdravljala baletne kreacije na pozornici.

Ravnatelj Baleta splitskog HNK-a Igor Kirov je novinarima rekao kako je splitska publika imala priliku vidjeti fantastičnu baletnu predstavu “Gusar”.

“Ova premijerna izvedba ‘Gusara’ bila je spektakularna i pokazatelj je kako je splitski balet na vrlo visokoj razini te da svaka nova baletna predstava predstavlja korak naprijed”, istaknuo je Kirov.

Tumačeći činjenicu kako je publika za vrijeme predstave više puta pljeskala izvođačima Kirov je kazao kako je to dokaz spektakularnosti ove premijerne izvedbe.

“Premijera baleta ‘Gusar’ bila je vrlo teška produkcija za sve njezine sudionike, ali ja sam iznimno zadovoljan,” rekao je Kirov.

Maestro Hari Zlodre je rekao kako je premijera baleta “Gusar” bila “jedna krasna večer za Split.”

“Orkestar je jako dobro reagirao na tempo koji su zahtijevali plesači,” kazao je Zlodre.

Koreograf Alvars Leimanis je rekao kako je iznimno zadovoljan splitskom premijernom izvedbom baleta “Gusar.” “Koordinacija orkestra i plesača bila je izvanredna”, kazao je Leimanis.

“Gusar” je romantični balet nastao prema istoimenoj poemi Lorda Byrona. Početno ga je na libreto Jules-Henri Vernoy de Saint-Georgesa koreografirao Joseph Maziller, no s vremenom su sanktpeterburške koreografije Mariusa Petipaa postale okosnicom modernih produkcija “Gusara,” čija se radnja vrti oko lijepe i mlade Medore prodane kao roblje turskom paši, no onda je otima gusar Conrad i pravi zaplet, u kojemu na kraju pobjeđuje ljubav.

Medoru je igrala Irina Čaban Bilandžić, a Conrada, vođu gusara igrao je Artjom Žusov.

Komentiraj