MENI
Povijesno scenski spektakl – Uskočki boj za Klis

Vratite se u doba obrane Klisa od Osmanlija

Ovih dana tvrđava Klis vraća se u 16. stoljeće. Radi se o međunarodnoj manifestaciji koju organizira Povijesna postrojba “Kliški uskoci”.
Petak i subotu gledatelji mogu uživati u spektaklu oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe, a sve nas zajedno vraćaju u doba obrane Klisa od Osmanlija.
Viteški turnir u streličarstvu i mačevanju, žongliranje s vatrom, arhaični pučki napjevi, zvuci dipli, gajdi, bubnjeva i gusli uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, tabori postavljeni u sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika u srednjem vijeku, različitim školama i radionicama… Sve to u arhaičnom ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.
Središnji događaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka, kubura, a možemo ga pogledati sutra od 18 sati.
Cijeli program je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a ovo je sedma godina za redom da se spektakl održava. Večeras na otvaranju uvodne govore održali su načelnik općine Klis Jakov Vetma, župan Blaženko Boban i državni tajnik Tonči Glavina.

Komentiraj