Čavka odgovorio Pešalovu: Njemu treba pomoć, ali očito ne financijska

Zastor na Europsko prvenstvo u dizanju utega spušten je prije gotovo dva tjedna.

Svi su puni hvale za organizaciju ovog natjecanja, a nakon uskršnjih blagdana pred novinarima su se u hotelu Park pojavili predsjednik Hrvatskog dizačkog saveza Damjan Krklec i izbornik Boško Čavka. Prvi je riječ dobio predsjednik Krklec.

“Europsko prvenstvo je donijelo veliku promociju Splita, 4000 noćenja, Hrt je prenosio 20 sati, Eurosport 45 sati, najavni spotovi Grada, Županije, prenijeto u 90 država, cca 75 milijuna gledatelja. U Gradu je porasla potrošnja, svi su bili zadovoljni. Imali smo velike pohvale sa Otoka da u mrtvoj sezoni rade dobro kafići i restorani jer su svi natjecatelji imali besplatne trajektne linije. Po broju natjecatelja i država jedno od najvećih, dobili smo pohvale od svih. Javili su nam se Rusi, Francuzi i Talijani s namjerom da bi organizirali pripreme u Splitu. Na splitskim Gripama je oboren svjetski rekord u superteškoj kategoriji. Prije dva dana dobili smo pismo od predsjednika Svjetske federacije, ishvalio je maksimalno našu organizaciju, jedni smo od kandidata za organizaciju Svjetskog prvenstva 2019. godine.  Kasnije je Olimpijada, to bi bile ujedno i kvalifikacije. Gradu bi to donijelo 12 000 noćenja, 1200 ljudi” – rekao je u uvodu Krklec, a zatim se dotakao bivšeg predsjednika Saveza Ivana Zoraje i proslavljenog dizača Nikolaja Pešalova.

“Vratio bih se na napade vezano za bivšeg predsjednika Zoraju i Pešalova. Kada sam došao na mjesto predsjednika u srpnju 2012. Savez ne da je bio mrtav, nego se nije radilo ništa. Proširili smo Ligu na pet kola, bilo je jako malo natjecanja, tri-četiri tokom godine. Uveli smo dodatne medalje za trzaj, izbačaj, biatlon, organizirali smo Kup Europske unije. Počeli smo raditi na međunarodnom polju. Dobili smo i Europsko prvenstvo koje smo odradili”.

Nastavio je…

Ivan Zoraja me nekoliko puta prozivao u medijima. Nije se udostojio doći na zadnju Skupštinu kada je trebao predati Savez, do danas to nije napravio. U 12 godina predsjedavanja nije se pojavljivao na Skupštinama, Izvršnim odborima, na nacionalnim prvenstvima. Nije kontaktirao sa Europskom i Svjetskom federacijom. Samo se jednom pojavio na kongresu u Parizu. Nije bilo opreme, šipki, utega, a u trenutku kada smo posložili Savez počela su njegova vrijeđanja, počeo se dodvoravati sa Nikolajom Pešalovom. Slao mi je sms poruke, nazivao me redikulom. U jednoj poruci me tražio 300.000 kuna. Zatražio sam od našeg knjigovodstvenog servisa da se očituje i naravno da nisu našli tu stavku. To je sveučilišni profesor, a poslao mi je poruku ovog sadržaja: „Gospodine, nabijem te na katolički k…c“. Ta osoba danas nam daje kritike” – u dahu je rekao Krklec, a njegovim riječima oko bivšeg predsjednika priznažili su dizači Amar Musić i Silvio Bijelić.

“Možda se pojavio jedanput, kada je trebalo otvoriti neko prvenstvo”.

Krklec: Osobno sam mu nekoliko puta posuđivao novac koji nije nikad vratio

Potom se Krklec dotakao Nikolaja Pešalova. Kazao je kako je njegova karijera neupitna.

“Kapa do poda, svaka mu čast za sve rezultate koje je postigao. Ono što su bili česti upiti medijima je li on dobio pozivnicu… Ona je uredno poslana na adresu Mosećka 52, poslali smo preko 350 pozivnica. Što se tiče izjava da je dobio otkaz to nije točno, bio je na plaći Hrvatskog olimpijskog odbora, na temelju nepojavljivanja i neostvarivanja rezultata nije mu produžen ugovor”.

Izjavio je da Hrvatski dizački savez nije otpustio Pešalova, već da su ga uvijek podržavali.

“Osobno sam mu nekoliko puta posuđivao novac koji nije nikad vratio. Dug od 80.000 kuna za njegove privatne račune dobio je od Dizačkog kluba Split koji se odrekao gradskih sredstava. Uskratili smo dizačima pripreme. Pešalov se poziva na socijalu. Ako netko ima mjesečno 15.000 kuna, mislim da nije socijalni slučaj. Osobno sam nazvao predsjednika Bugarske dizačke federacije. Ima mirovinu 1200 eura. Konstantno je u Hrvatskoj imao 5500 kuna, kada je to prestalo ide mu naknada od 5790 kuna.

Platili smo mu licencu za suca, nije se pojavio na Europskom prvenstvu za juniore, u Litvi 2015. Iza toga smo ga zaposlili u dizačkom klubu Solin. Platili smo mu dva mjeseca unaprijed. Pojavio se prvi mjesec, iza toga mu se izgubio svaki trag. Tražio je da se skinu njegove slike sa web stranice Saveza, da mi na njemu zarađujemo novac. Prestao je dizati 2006., svugdje smo ga gurali, ali očigledno ima problem. Država mu je dala 130.000 kuna, Grad je dao 200.000 kuna. Skupio sam naše iseljenike u Australiji, skupilo se 20.000 dolara za njega. I nisam ga proglasio alkoholičarem” – zaključio je Krklec, a onda je riječ dobio izbornik Boško Čavka, čovjek koji Pešalova najbolje poznaje.

Čavka: Nikoli kao sportašu kapa do poda, ali nažalost poslije karijere se izgubio

“Svi mi sanjamo, ovaj moj san o organizaciji prvenstva u Splitu se ostvario. Predsjednik je rekao sve o prvenstvu. Nikoli kao sportašu kapa do poda, ali nažalost poslije karijere se izgubio. Sve je imao, ali je postajao drugi čovjek. Što je tome kumovalo, to svi znamo, nesportski život. Nije jedini. On je u Hrvatskoj zaradio stotine tisuća eura. Ja sam ga od početka financirao, tj. Goran Ivanišević. Kada sam ga doveo 1.7.1997. imao je 2000 maraka svaki mjesec, a u Bugarskoj je tada prosječna plaća bila 60 maraka. Ja sam s njim prvi kontaktirao, našao sam ga u Opatiji, u jednom klubu. U Bugarskoj je imao 200 maraka. Nismo u dobrom kontaktu, po informacijama koje imam iz Bugarske loše investicije je imao. Ovo što priča mu ne služi na čast. Ima velika primanja i danas.

Širi neistine skupa sa bivšim predsjednikom koji je vrlo malo doprinio njegovim rezultatima. Nikola je zaposlen kao trener 2009., nije ništa radio, sve skupa odradio je niti 20 treninga. Otišao je na jedno prvenstvo u Peru, Silvio (Bijelić nap.a) je bio osmi. Kada bi se pojavio ne bi mogao voditi treninge. Prošle godine je bio incident na pripremama bugarske kada su ga izbacili iz dvorane. Nikoli Pešalovu treba pomoć, ali očito ne financijska. Žao mi je što ovo moram reći, ali to je tako. U Solin je dolazio mjesec dana, a onda je bio u kafiću na Gripama“.

Dotakao se trenutka kada ga je doveo iz Bugarske.

“Ja sam ga kupio kao da odete u bordel. Sigurno da je sve moglo biti drugačije da se snašao iza karijere. I poslije Atene smo ga financirali. Imam u novčaniku još, dogovorili smo da će dobiti 60.000 eura samo za plasman u Peking. Npr. 2002. godine nije se pojavljivao na natjecanjima, a dobio je 40.000 eura. Nećemo dozvoliti da pljuca po nama”.

Čavku je dostiglo i pitanje oko kriterija za nastup na Europskom prvenstvu. Jesu li svi najbolji hrvatski dizači bili u Splitu?

“Što se tiče cura odlučio sam se za mlađe. Mogao sam staviti starije cure koje bi bile isto plasirane. Mislim da je to u interesu dizanja. Što se tiče muškog dijela izabrao sam najbolje. Vezano za Enija (Musića opa.a), svi članovi Izvršnog odbora rekli su da se potegne stegovna komisija radi nedolaska na Europsko prvenstvo, to je bilo 25.5.2016. Tu su ljudi koji nisu u tijelu Saveza, nismo dobili očitovanje, vodili smo ga da je pod suspenzijom. On je moje dijete, ja sam ga stvorio. Ako bude trenirao, ako bude dobar… Nema zle namjere, Savez je preozbiljan da bi se bilo tko igrao sa njim“.

Dotakao se Hrvatskog olimpijskog odbora.

“Olimpijski odbor još nije uplatio kune za Europsko prvenstvo”.

Za kraj je Čavka poručio.

“S ovime bih završio, više ni riječi ne bih rekao o Nikolaju Pešalovu”.

Reci što misliš

Lost Password