MENI
pred početak eura

Červar uoči Srbije: “Iznimno poštujem splitsku publiku, ne bih je htio razočarati”

Pred početak Europskog rukometnog prvenstva sva su svjetla javnosti uperena u sutrašnji ogled kojim Hrvatska otvara turnir protiv Srbije.

Susret u Spaladium Areni počinje u 20.30, a dan prije već po običaju sa novinarima se družio izbornik Lino Červar. Nakon uvodne zahvale svim medijima, pročitao je imena 16 igrača koji su prijavljeni za prvi susret (Alilović, Stevanović, Čupić, Horvat, Štrlek, Mihić, Vori, Musa, Cindrić, Karačić, Duvnjak, Mandalinić, Mamić, Gojun, Kopljar, Stepančić).

Sa prvotnog popisa koji je brojao 22 imena nema šestorice igrača…

“Moram reći da igrači kojih nema, Pešić, Kontrec, Marić, Ivić, Buntić i Jaganjac mogu u svakom trenutku tijekom natjecanja uskočiti u sastav. Pravila su takva da se u Splitu mogu promijeniti dva igrača, jednako tako u Zagrebu u drugom krugu te dvojica u polufinalnim i finalnim susretima. Na to smo računali, to je naša odluka. Prvenstvo nije kratko, turnirski sustav je poseban, od prvog našeg nastupa se pokazalo, od 2003. je bilo situacija da bi se neki igrači ozlijedili, a onda bi oni koji su ušli unutra bili vrlo važni. Vjerujem u sve igrače koji su tu”.

Tko je odlučio o “prekobrojnima”?

“Trener je taj kormilari brodom, ali mora odlučiti tim. Ovo je kolektivni sport. Sutra ću 160. put sjediti na klupi Hrvatske. Nije to malo, to je najveći broj jednog izbornika u Hrvatskoj. Uvijek je teško kad odlučuješ o tome da nekoga ostaviš sa strane, to vam je kao otac u obitelji. Moram imati viziju, ideju i sustav koji namećem. Ne mogu odlučivati po simpatijama, a nije lako to objasniti onima koji nisu prijavljeni za prvu utakmicu”.

Očekivanja javnosti su maksimalna?

“Oni koji nas poštuju, vole, to žele iz srca, iz ljubavi. A ima i onih koji stavljaju pred nas težak zadatak jer smo domaćini…Samo je jedan domaćin osvojio Europsko prvenstvo. Ima i zavidnih koji bi željeli da izgubimo da bi nas poslije mogli ogovarati. Mislim da je pedagoški da kažem, čovjek bi htio najviše. Mi moramo to dokazati sutra na terenu. Uvijek se sjetim otvaranja Svjetskog prvenstva prije osam godina i susreta protiv Južne Koreje kada nas je publika spasila. Iznimno poštujem splitsku publiku, ne bi je htio razočarati”.

Mogu li vas Srbi nečim iznenaditi?

“Mislim da ne bi trebali, imamo tri vrste obrane, koliko će biti efikasno vidjet ćemo sutra”.

U stožer ste uveli Peru Kuterovca kao stručnjaka za kondiciju. Koliko vam je on pomogao?

“Gospodin Kuterovac i prije nas se potvrdio, donio je posebnost koja se podudara sa mojim gledanjem. Prihvatio je bez prevelike priče moje želje. I Mirko Krolo je tu, više sam nego zadovoljan. Pokazali su iznimnu kvalitetu. Ali, i ostatak stožera, funkcioniramo kao tim”.

Kako su vas u Splitu prihvatili, je li vam žao što je završnica u Zagrebu?

“Zamjerio bi se Zagrebu, pa vam na to ne mogu reći. Koristim priliku da se zahvalim, da kažem veliko hvala. To je mala riječ, ali u nas u Istri to je veliko poštovanje. Imam veliko poštovanje prema Splitu, u hotelu nam ne fali ni ptičjeg mlijeka. To se vidi na svakom koraku, htjeli bi dati sve od sebe. Bojim se da ih ne razočaramo. To je poruka svima nama”.

Možete li obećati zlato?

“Sport je ponekad više od lopte. To ti daje nadu da svima predstoji bolje sutra. Želio bi da dečki budu opušteni, da kroz igru pronađu svoj identitet. Rukomet ima 200 saveza, u 200 država se igra, nije to malo. Ona generacija koja je 2003/04 bila svjetski i olimpijski pobjednik, nikada više toga neće biti, valjda… Da momčad koja je bila zadnja osvoji dva uzastopna zlata. Jasno da želimo najviše, ne osjećam se toliko hrabrim da kažem bit ćemo zlatni. Možda sam kukavica, ali ne mogu to izustiti. Na igralištu moramo pokazati da smo bolji od svih”.

Posljednji susret na klupi Hrvatske vodili ste 2009. protiv Francuske, koliko ste drukčiji otad?

“Netko kaže da sam ostario… Toliko sam ostario da sam još uvijek djetinjast, znatiželjan, želim vidjeti što se događa iza brda, željan sam pobjeda, uživam učiti, pratiti suparnike. Dok me bude krasila posvećenost poslu koji radim dotad ću biti trener. Svjestan sam da dolaze novi. Ponosan sam s ove distance na to srebro, ne bi želio da bude osveta, ali volio bi ih pobijediti”.

Nakon Crne Gore niste bili zadovoljni?

“Na toj utakmici sa Crnom Gorom svatko ima pravo da misli. Da je sve bilo besprijekorno ne bi bilo dobro. Ta nam je utakmica iznimno dobro došla, igrali smo solidno, ali to nije ono što želim. Dva detalja su me iziritirala; prvi su prigovori sucima, to nije posao igrača, tu je trener… Drugo što me zasmetalo je deset promašenih zicera. Budemo li tako igrali ne možemo očekivati pozitivan rezultat. Na ta dva detalja sam skrenuo pozornost, oni su neprihvatljivi”.

Sve zanima u kakvom je stanju Domagoj Duvnjak?

“Uveo sam ga u reprezentaciju, iznimno ga poštujem. Ne bi bilo u redu da ne kažem istinu. On je igrač koji nikad nije rekao ne mogu, morat ćemo na to paziti, ali mislim da će biti sve u redu”.

Jeste li bi spokojni uoči početka Eura?

“Svaki trener ima svoj pristup, želim vizualizirati igru. Moram pobijediti sebe, naći svoj mir, da pokažem igračima da mi je stalo do pobjede. Ja sam djevica, picajzla, hoću sve, tražim puno, teško je igračima raditi sa mnom, neki će odahnuti kad ne budem izbornik”, zaključio je Červar.

Luka Cindrić na utakmici protiv Crne Gore prošlog petka dobio je nagradu za najboljeg hrvatskog rukometaša u 2017. godini.

“Izborniku nije bilo lako odabrati igrače, svi smo odlično trenirali, trudili se. Neće biti lako na prvenstvu. Jedva čekamo da krene”.

Osobna očekivanja?

“Spreman sam, mislim da je ekipa u odličnoj formi, nadam se da ćemo se dizati iz utakmice u utakmicu”.

Kakva je Srbija?

“Naši dobri poznanici, dosta se puta susrećemo u klubovima. Puno se očekuje od nas, nadam se da ćemo opravdati očekivanja. Moramo se psihološki dobro pripremiti”.

Oni kažu da je Hrvatska apsolutni favorit?

“Ne čitam te izjave, ne zamaramo se tim stvarima. Svatko ima svoje mišljenje”.

Riječ je dobio i najiskusniji Igor Vori.

“Od 18. prosinca kada smo se okupili radili smo fenomenalno. Kao najstariji mogu reći, pohvale svima. Svaki trening, svaku vježbu odradili smo maksimalno. Izbornik može biti jako zadovoljan. Spremni smo, postoji pozitivna nervoza, to je dobro, ali mislim kada krene utakmica da će biti lakša. Uz pomoć naših navijača u Splitu nadam se da ćemo se veseliti”.

Kakva je Srbija?

“Jučer smo gledali Srbiju protiv Slovenije, jako neugodna momčad. Sve ovo što su igrali dosad je zavaravanje. Jako ih poštujem, svi igrači igraju u jakim klubovima. Ne pije vodu to da smo mi favoriti. Jedina nam je prednost to što igramo kući. Oni dolaze rasterećeni, opušteni, ali uvjeren sam da smo spremni. Turnir ne počinje i ne završava prvom utakmicom, nakon Srbije nam slijede Island pa Švedska”.

Što nam je pokazao ogled sa Crnom Gorom?

“Utakmica sa Crnom Gorom nam je jako dobro došla, vidjeli smo neke mane i prednosti. Sutra ćemo biti onakvi kao što svi priželjkujemo”.

Kakva je atmosfera unutar momčadi?

“Atmosfera svih ovih godina nikad nije bila upitna, stvorila se strašna kemija između iskusnijih i mlađih. Svi smo mi Hrvatska, dišemo kao jedno, svi za jedan cilj”.

Vidite li se u finalu sa Francuskom?

“Priželjkujem da mi pobijedimo sutra, pa Island, pa tako dalje… O finalu nema smisla pričati, dug je put. Ima vremena kada ćemo razgovarati o tome, moramo se fokusirati na početak”.

Komentiraj