dobro uvježbani

Hrvatski beskućnici za Svjetsko prvenstvo od bogatog HNS-a dobili – nekoliko rabljenih dresova?!

Hrvatska nogometna reprezentacija beskućnika spremna je za Svjetsko prvenstvo

Ove godine će se održati u studenom u Meksiku. Naša reprezentacija prvi je put sudjelovala 2009. godine u Milanu, a do danas smo ukupno sudjelovali na četiri svjetska prvenstva zbog financijskih (ne)mogućnosti za redovito sudjelovanje.

“Krenuli smo u ovaj projekt bez iti jedne kune , javili smo se na nekoliko adresa, dobri ljudi i organizacije su se odazvale i omogućile nam da pokrijemo najveći trošak, a to su avionske karte u iznosu od 60 tisuća kuna i svima im od srca hvala”, kaže izbornik Denis Maslov.

Svake godine u projekt je uključeno do 15 mladih korisnika iz cijele Hrvatske, a po pravilima Homeless World Cup-a jedan igrač može samo jednom sudjelovati na prvenstvu, zbog uključivanja što većeg broja korisnika. Na put svake godine odlazi osam korisnika iz različitih socijalnih programa poput prenoćišta, prihvatilišta, terapijskih zajednica, dječjih domova i stambenih zajednica.

“Osnovna je ideja ovog projekta socijalno uključivanje beskućnika kroz sport Igračima koji sudjeluju pomaže se u širenju socijalnih kontakata, pronalaženju poslova, izradi dokumenata, prekvalifikaciji i slično”, počinje nam priču od hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji beskućnika Maslov i dodaje da prema istraživanjima 93 posto beskućnika nakon natjecanja dobije motivaciju za bolji život.

Prvenstvo se održava svake godine i utječe na preko 100.000 beskućnika.

“Naša ekipa se sastoji od osam igrača, jedan je momak iz Splita, tri su iz Pule, jedan je iz Karlovca i tri su iz Zagreba. Momci su dobri. Ekipa je solidna, pripreme u Splitu trajale su četiri dana, dobro smo uvježbani i nadamo se da ćemo ostvariti dobar rezultat iako nikada nije lako pokraj Argentinaca i Brazilaca”, kaže Maslov.

UEFA je partner Svjetskog prvenstva za beskućnike, ali Hrvatski nogometni savez se baš i nije iskazao u podršci hrvatskoj reprezentaciji.

“Homeless World Cup je partner UEFA-e, a naš HNS ne pomaže, a iskreno trenutno ne želimo njihovu pomoć. Kada smo išli u Milan Savez nam je donirao nekoliko rabljenih dresova, a svaki daljnji kontakt bio je jako loš. Gotovo sve reprezentacije imaju pomoć svojih nogometnih saveza, ali mi ne želimo nikoga moliti!”, ističe Denis koji za svoje reprezentativce želi samo što više turnira i utakmica.

“Ako postoji nekakav turnir, revijalna utakmica, sportske igre, bilo što, rado ćemo doći i sudjelovati, samo nam javite gdje i kada”, zaključuje Denis koji je sa svojim suradnicima već godinama pokretačka snaga ovog hvalevrijednog projekta.

Komentiraj