MENI
TRANSPARENT KAO POČAST BLAGI ZADRI

KOLINDA, JESU LI OVO ORJUNAŠI? Torcida je opet pokazala svoju veličinu i ljubav prema domovini

Jučer je odgiran gradski derbi između Hajduka i RNK Splita, a Bijeli su slavili zgoditkom Tome Bašića u posljednjim minutama utakmice.

Podsjetimo, utakmica je završila pobjedom Hajduka (2-1), i to nakon preokreta, jer Bijeli su odigrali prilično loše prvo poluvrijeme s negativnim rezultatom. Međutim momčad Marijana Pušnika je u drugom dijelu utakmice pokazala potpuno novo lice i bez problema nadigrala posljednju i uvjerljivo najlošiju momčad nacionalnog prvenstva.

Jučerašnja utakmica plijenila je pažnju iz više razloga;

Prvo su Hajdukovci istrčali na teren u majicama na kojima je pisalo “Stop nasilju nad hrvatskim nogometom”. Takvom kampanjom klub pod Marjanom odgovorio je onoj kampanji HNS-a. Naime, suci su u znak podrške nedavno pretučenom Bruni Mariću na teren izišli u majicama s natpisom “pokažimo crveni karton nasilju”. To je bilo oličenje pravog dalmatinskog dišpeta, a Hajduk je takvom gestom pokušao upozoriti HNS i nogometnu javnost da nasilje osuđuje, ali da bi ponekad i trebalo sagledati uzroke koji dovode do strašnih scena i tendencioznog ponašanja kako prema sucima, tako i prema vrhuški HNS-a.

Drugi događaj bio je de facto nesvakidašnji presedan kojem se nitko nije nadao. Naime, predsjednik Hajduka Ivan Kos, član Nadzornog odbora Šalinović i sportski direktor Branco utakmici nisu gledali iz svečane lože. Oni su se navijačkim stajlingom, ležerno i bez najmanje pompe infiltrirali na sjevernu tribinu Poljuda. Dakle, zajedno su s Torcidom pogledali derbi Sv. Duje, pritom stojeći na nogama, sa šalovima.

Treći događaj bile su naravno, baklje u terenu i niti malo ugodni povici: “Mariću Srbine, čakija ti ne gine”. I oni najzagriženiji navijači složit će se da su te uvredljive poruke bile ipak previše. Potpuno je bilo nepotrebno sramotiti se takvim mrzilačkim skandiranjem od kojeg se ledi krv u žilama.

No, nažalost medijsku pažnju nije izazvao transparent Torcide kojeg su podgili u čast poginulom hrvatskom branitelju Blagi Zadri.

Takvim činom Torcida je još jednom pokazala svoju veličinu i svu svoju čar. Svi koji dovoljno dugo prate Hajduk i Torcidu, znaju da se radi o navijačkoj skupini koja je oduvijek pokazivala domoljubne tendencije. Također ne treba zanemariti sve one Torcidaše koji su živote izgubili u Domovinskom ratu, upravo za Hrvatsku. Prema integralnim sastavnicama hrvatske državnosti Torcida permanentno pokazuje sentiment i na svoj originalan način obilježava takve i slične obljetnice.

Međutim, nije se potrebno nikome dokazivati, ali nadamo se da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gledala utakmicu i da više nikada navijače Hajduka neće nazivati orjunašima. Ako joj to pak nije jasno, onda neka se savjetnici s Pantovčaka uhvate posla i objasne prvoj dami Hrvatske povijest Hajduka i Torcide.

Komentiraj