MENI
'Osuđujemo i nasilnička i diskriminirajuća skandiranja'

NAPAD NA SUCA BRUNA MARIĆA: IO HNS-a poziva na nultu toleranciju na huliganizam

Hrvatski nogometni savez još jednom najoštrije osuđuje huliganski napad na suca Brunu Marića, a jednako osuđujemo i nasilnička i diskriminirajuća skandiranja prema tom sucu koja su se čula na stadionu Poljud na utakmici HNK Hajduk-RNK Split, jedan je od zaključaka sjednice Izvršnog odbora HNS-a održane u Zagrebu.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza pozva je državne institucije, prije svih Ministarstvo unutarnjih poslova te hrvatsko pravosuđe, da pronađe, procesuira i na odgovarajući način kazni počinitelje kukavičkog i sramotnog napada na suca Marića, a iste institucije se pozivaju i da se konačno obračunaju s nasilnicima koji fizički napadaju druge osobe, razbijaju imovinu, potiču diskriminaciju, čine golemu štetu hrvatskom nogometu te sramote hrvatsku državu.

“Podsjećamo, hrvatska javnost još uvijek ne zna tko je nacrtao svastiku na Poljudu. Odgovorni za napad na delegaciju Saveza predvođenu tadašnjim izbornikom Nikom Kovačem i izvršnim direktorom Damirom Vrbanovićem još uvijek nisu procesuirani. Nema kažnjenih za fizički napad na tadašnjeg dopredsjednika HNS-a Zdravka Mamića u Splitu u svibnju ove godine. I dalje niti jedan navijač nije procesuiran zbog rasizma i diskriminacije, a za nerede u Milanu nitko nije odgovarao”, stoji u priopćenju HNS-a.

“Pozivamo predstavnike medija, političare, javne djelatnike i sve dobronamjerne osobe da se suzdrže od relativizacije ovih incidenata jer za fizičko nasilje ne može postojati “ALI”, kao opravdanje kriminalnih djela i prekršaja. Ne prihvaćamo da za nogomet vrijede drugačiji standardi od ostatka društva. Kakva bi reakcija bila da je na isti način napadnut direktor neke kompanije, ministar, novinar ili turist?Bismo li i onda relativizirali taj događaj opravdavajući nasilje nekom pogrešnom odlukom tog direktora ili ministra, nekim lošim tekstom tog novinara ili ponašanjem tog turista, kao što to činimo navodeći sudačke odluke Brune Marića? Bismo li i onda čekali godinama na sudski postupak? Bismo li i onda na kraju ostali bez uhićenih, bez procesuiranih, bez osuđenih?”, kaže se u priopćenju HNS-a u kojem se naglašava i da  Hrvatski nogometni savez još jednom naglašava kako nikada nije odbio poštovati bilo koji hrvatski zakon, pa tako i Zakon o sportu, niti je i u jednom trenutku bilo koji predstavnik Saveza izjavio da se “Zakon ne odnosi na HNS” ili da “HNS neće poštovati Zakon”.

“Odredbe Zakona o sportu su jasne, i Hrvatski nogometni savez poštuje ih točno onako kako u Zakonu i stoji. Druga je tema što se određene stavke izmjena Zakona o sportu ne odnose na HNS, kao što se, primjerice, dijelovi Zakona o trgovačkim društvima koji se odnose na dionička društva ne odnose ujedno i na društva s ograničenom odgovornošću. Koliko nam je poznato, za utvrđivanje zakonitosti poslovanja i funkcioniranja neke organizacije nisu zaduženi udruga Naš Hajduk, KNH Torcida ili određeni mediji, već državne institucije koje radu HNS-a nisu pronašle prigovor”, stoji nakraju priopćenja.

Na sjednici najvišeg izvršnog tijela Hrvatskog nogometnog saveza određeno je da će se kvalifikacijska utakmica između Hrvatske i Ukrajine u ožujku 2017. godine igrati u Zagrebu.Također, određeno je kako će se finale Hrvatskog nogometnog kupa 2017. godine igrati u Varaždinu.

Komentiraj