Ante Ramljak kod Šprajca: “Nema više kredita, morat ćemo otpisat 70 posto dugova”

Gost RTL Direkta bio je Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak koji je rekao kako će kompanija morati otpisati 70 posto dugova te da vjeruje kako će nagodba s vjerovnicima uspjeti 100 posto

Evo dakle danas predstavljen je poslovni plan Agrokora za iduće 4 godine, pun je optimizma i lijepih brojki, ali s druge strane vrijeme curi, Lex Agrokor istječe za 6 mjeseci a nagodba vjerovnika još nije ni na vidiku, je li sve tako divno i bajno u životu kao na papiru to ćemo propitati Vladinog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka.

Već su novinari uočili da je po ovom planu Agrokor fantastična kompanija pa uopće nije jasno gdje je bio problem prije par mjeseci kad je donesen Lex Agrokor i kad ste vi preuzeli upravljanje? Kakvom ste to magijom riješili?

Čarobnim štapićem.

Ili knjigovodstvenim štelanjem.

Svi zaboravljaju koliki je ukupni iznos duga. Mi još nismo objavli ukupni iznos tražbina koji ovaj kompanija ima i ona je puno veća nego šta ovi operativni pokazatelji pokazuju što se tiče operativne dobiti kompanija.

Možete li reći koliki je iznos tražbina?

Očekuje se ovih dana da ćemo podnijeti tablice tražbina na Trgovačkom sudu. U ovom trenutku jedino mogu reći da je iznos ukupnih tražbina i priznatih i neprizantih, da se vodi negdje oko 58 milijardi kuna. To je ukupni iznos.

Bile su prognoze da će biti više od 60.

Nisam čuo te prognoze, a vi se sjećate da sam prije 5 mjeseci u vašoj emisiji rekao da je bila prva inicijalna procjena da su ukupni dugovi oko 40 milijardi kuna.

58 milijardi ukupni. Od toga će te priznati koliko?

Taj podatak vam ne mogu reći.

Hoćete reći da u ovo sve treba izračunati taj golemi dug dakle kako bismo dobili pravu sliku?

Apsolutno i to je razlog zbog čega se kompanija našla u situaciji u kojoj se našla. 

Ali nije ni u onoj vašoj prognozi sve baš idealno. Ističete problem nelikvidnosti u prvom kvartalu iduće godine. Znači trebat će opet neki kredit?

Neće trebati kredit. Imamo dovoljno sredstava prema ovome kreditu koji smo zadnji digli od milijardu i šezdeset milijuna eura. Ovo je kompanija koja ima sezonalne operacije. Znate da deseti i jedanaesti mjesec, a i prvi, drugi i treći mjesec je vrlo niska likvidnost kompanija, pogotovo na maloprodajnoj mreži. Tako da u tom periodu je znači dnevni prilijevi su za 50 posto niži nego što ih imamo u ljetnim mjesecima. Ovo je kompanija koja je vrlo ovisna o ljetnim mjesecima i ljetnom periodu i nama je potrebno da vodimo računa o svakoj kuni da dođemo od ljetnih mjeseci kada su prilijevi veći.

Ostatak razgovora pogledajte u prilogu.

Reci što misliš

Lost Password