Šprajc za Svetog Nikolu Martini Dalić poklonio šibu

“Nema Bijelog Viteza, ali ima Svetog Nikole koji je baš maloprije navratio i zamolio me da vam dam evo šibu, kaže da niste baš ispunili očekivanja, ali se nada da ćete dogodine proći bez šibe.. ako je kakva utjeha, šiba je evo zlatna..”

U fokusu i Vlade i oporbe i sindikata je iznos minimalne plaće. Svi se takmiče tko bi dao više, pa je tako jedan zastupnik rekao da bi ona umjesto sadašnjih 2600  trebala biti 5000 kuna. Ali minimalnu plaću ne daje ni Vlada ni oporba ni sindikat nego poslodavci pa su se i oni pobunili. Vlada će na kraju sutra donijeti odluku da minimalna plaća bude veća za 131 kunu pa će iznositi 2752 kune neto. 

Kažu da to povećanje ne bi trebalo ići na račun poslodavca jer će mu se iznos doprinosa umanjiti za 104 kune. 

Vlada će tako riješiti da vuk bude sit a ovce na broju, s nama je tim povodom potpredsjednica Vlade zadužena za gospodarstvo Martina Dalić.

Mislite li da ovih 131 kuna rješava ijedan ekonomski problem u Hrvatskoj? Pitam to zbog ove opće galame koja se digla oko minimalne plaće?

Mi se sada nalazimo u trenutku na kraju godine kada se donosi, međuostalim, i odluka o minimalnoj plaći. Što se tiče ove Vlade, ovo je drugo uzastopno povećanje minimalne plaće, a ono što se prvi put dešava je to da će se odluka o minimalnoj plaći donijeti zajedno s odlukom o izmjeni načina obračuna doprinosa za zdravstveno osiguranje zbog čega će trošak rada vezan uz minimalnu plaću biti manji nego što je danas. Za poslodavce će taj radnik biti jeftiniji.

Kako ste sad iskemijali da poslodavac na veću plaću plaća manji doprinose, mislite li da će to poslodavci zlorabiti?

Ja bih preporučila da to ne rade, to nije ispravan način gledanja. Postoji određen broj industrija, posebno u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje zbog konkurentnosti dio radnika zarađuju minimalne plaće. Povećali smo minimalnu plaću, ali ne želimo da zbog toga ljudi ostanu bez posla. Radnik će poslodavcima biti sada jeftiniji. Stvara se i prostor da poslodavci sami povećati plaće iznad minimalnih. 

SDP traži da to povećanje svake godine bude 5 posto, (da minimalna plaća bude 60% do 2021.), zašto ne bi prihvatili i taj zahtjev? 

Mislim da nikakva dugoročna obećanja ne treba davati, to je odluka koja se donosi svake godine. Ekonomija raste.

…. Cijeli razgovor pogledajte u prilogu

“Nema Bijelog Viteza, ali ima Svetog Nikole koji je baš maloprije navratio i zamolio me da vam dam evo šibu, kaže da niste baš ispunili očekivanja, ali se nada da ćete dogodine proći bez šibe.. ako je kakva utjeha, šiba je evo zlatna..” – kazao je Šprajc mnistrici Dalić na kraju razgovora.

Reci što misliš

Lost Password