MENI
skandal u splitu

Crkveno-pravni postupak protiv svećenika osumnjičenog za pedofiliju u završnoj fazi

Hrvatska provincija franjevaca konventualaca objavila je priopćenje vezano uz slučaj pedofilije u samostanu sv. Frane u Splitu, a u kojem piše kako je crkveno-pravni postupak (prethodna istraga) pokrenut protiv fra Gracijana Gašperova, člana tog samostana, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj fazi.

Kako se navodi u priopćenju, nakon zaključenja prethodne istrage dokazni je materijal proslijeđen 15. svibnja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca, a nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca je, u žurni postupak, proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela.

“Budući da je 23. svibnja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fra Gracijana Gašperova u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna.”

O konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere javnost će biti pravodobno obaviještena. “Nakana je ovog priopćenja obavijestiti zainteresiranu javnost, napose žrtve s kojima suosjećamo, da se na spomenutom slučaju radi intenzivno, kako bi se pravda izvršila i vratilo povjerenje”, navodi se na kraju priopćenja.

Hvarskog svećenika (72) je splitska policija privela prije pet dana zbog kaznenih djela bludnih radnji i spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, te ga je sudac istrage nakon ispitivanja uz mjeru opreza u kojoj se obavezno treba javljati policiji i ne smije kontaktirati sa 15- godišnjakinjom, pustio na slobodu.

Komentiraj