MENI
shrvan nakon svega

Dražen Slavica nakon što je oslobođen: “Najteže mi je kad dođem doma, a dijete te gleda i pita što se događa”

Dražen Slavica, bivši šibenski županijski vatrogasni zapovjednik, nakon 11 godina suđenja prošlog je tjedna na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno oslobođen krivnje za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.

“Pukne čovjek poslije svega. Pa ja 11 godina dokazujem svoju nevinost. A mi ništa u ovoj državi ne želimo ni promijeniti ni popraviti… A na temelju presude, koju je sudac tri sata obrazlagao, evidentno je da moramo promijeniti Zakon o vatrogastvu u Hrvatskoj”, rekao je Slavica dan nakon oslobađajuće presude u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Slavica kaže kako cijelo ovo vrijeme nije u kontaktu s obiteljima stradalih.

“Ne. U prvom trenutku sam htio s njima kontaktirati, iznijeti im svoje viđenje tragedije, ali oni nisu htjeli. Negdje u pola prvog postupka pokazali su znakove da bi htjeli uspostaviti kontakt, ali ja sam tada rekao da nema smisla”, kaže Slavica.

“Ne, ne mogu shvatiti kako im je. To može samo netko tko je doživio što i oni. Iskreno, možda bih bio i gori od njih da se meni to dogodilo”, dodaje.

Kaže da sve ove godine nije posebno doživljavao osudu sredine. No, kaže kako je njegovoj djeci bilo teško.

“Kći danas ima 18 godina, a sin 15. Oni su odrasli s tim. Kad sam otišao prvi dan u pritvor, moja je supruga tog dana kćer odvela u prvi razred. A sad ona ima 18 godina. Najteže mi je kad dođem doma, a dijete te gleda i pita što se događa. Govoriš im da nisi kriv, ali oni kažu: “Kako to nisi kriv, a moraš opet u Zadar na sud?” Njihova je logika jednostavna: ako nisi kriv, zašto ti sude. Jučer je i meni i njima pao kamen sa srca. Kako su rasli, bio je sve veći plač kad bi došla plava kuverta za sud. Mislim da su oni više propatili nego ja, jer sam i zreliji i čvršći od njih, znam što sam radio, a uspio sam u onih prvih sedam dana izuzeti i dobar dio dokumentacije jer sam vidio kuda to ide. Kaznene odgovornosti nemam. Radio sam svoj posao po važećim zakonima”, kaže Slavica za Slobodnu Dalmaciju

Moralnu odgovornost, kaže, prihvaća.

“Pa ja sam odmah dao ostavku na mjesto županijskog vatrogasnog zapovjednika iz moralnih razloga. I da nisam kazneno gonjen, ostao bih pri tome. To su moji ljudi, moji prijatelji, jedan mi je bio kum… I još živjeti u ovako maloj sredini s tom hipotekom. Vratiti se na posao, među kolege vatrogasce, s kojima i danas radim”, priča Slavica.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj