MENI
slao im pisma

Hvarski svećenik priznao pedofiliju i žrtve molio za oprost

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je priopćenje vezano uz slučaj hvarskog svećenika Maria Zelanovića, koji se sumnjiči za dva kaznena djela – bludnu radnju i kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina.

“Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1946.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela bludne radnje iz članka 155. stavak 2. u svezi s člankom 154. stavak 1. točka 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina iz članka 158. stavak 2. i 6. Kaznenog zakona

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 21. travnja 2018. oko 19.00 sati u jednom mjestu na srednjedalmatinskom otoku, u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, svjestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao vjeroučitelju, iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka te počinio spomenuto kazneno djelo te da je tijekom rujna 2017. godine također u mjestu na srednjedalmatinskom otoku, u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, na prevaru namamio žrtvu iako je bio svjestan da se radi o osobi mlađoj od 18 i starijoj od 15 godina života, i kao vjeroučitelj počinio spomenuto kazneno djelo, piše Slobodna.

Postoji osnovana sumnja i da je okrivljenik tijekom školske 2016./2017. godine u mjestu na srednjedalmatinskom otoku, za sada neutvrđeni broj puta, na štetu jedne učenice, svjestan da mu je ona podložna kao vjeroučitelju, u nakani zadovoljavanja svog spolnog nagona, počinio spomenuto drugo kazneno djelo”, priopćili su iz DORH-a.

Obrana 72-godišnjeg Zelanovića kaže da je on svjestan svog propusta, što su potkrijepili time da je poslao pisma obitelji djevojčice u kojima se pokajao i molio za oprost te je kazao da mu je jako žao i da ne može sam sebi objasniti što ga je navelo na takvo postupanje. Time je praktično priznao djelo, piše Slobodna Dalmacija.

Potvrdio je i da ga je biskup suspendirao i da su mu zabranjene sve crkvene službe.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj