MENI
što se dogodilo?

Splitska policija: “Nismo primili prijavu o zlostavljanju maloljetnika u samostanu, ali ćemo sve provjeriti”

Splitsko-dalmatinska policija u utorak je izvijestila kako nije zaprimila prijavu o navodnom zlostavljaju maloljetnika u splitskom samostanu Sv. Frane, o čemu se jutros oglasila i Splitsko-dalmatinska nadbiskupija te suspendirala jednog svećenika zbog “mogućeg kažnjivog djela”, ali je najavila kako će provjeriti sve navode o tome i izvijestiti DORH.

“S obzirom na medijski interes o događaju koji se navodno dogodio u samostanu u Splitu, što je već objavljeno u pojedinim medijima, obavještavamo vas kako Policijska uprava splitsko-dalmatinska nije zaprimila prijavu navedenog događaja, od strane žrtve ili iz drugog izvora. Međutim, bez odgode ćemo provjeriti sve navode, te ovisno o utvrđenom poduzeti daljnje potrebne radnje iz nadležnosti policije i o utvrđenom i poduzetom izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo”, stoji u policijskom priopćenju.

Splitsko-makarska nadbiskupija jutros je priopćila kako je crkvena vlast na njezinom području suspendirala jednog klerika zbog “mogućeg kažnjivog djela”, te je imenovan sudac istražitelj i bilježnik koji su dobili zadatak da se raspitaju o “činjenicama i okolnostima odgovornosti”, a rezultati te istrage bit će dostavljeni Kongregaciji za nauk vjere i državnim vlastima.

“Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio)”, priopćila je nadbiskupija, iz koje ističu kako u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage.

Portal Index potom je objavio kako neslužbeno doznaje da je suspendiran fratar iz splitskog samostana Sv. Frane, čiji su podaci poznati redakciji, i to zbog sumnje da je dulji niz godina seksualno zlostavljao maloljetnike.

S portala 24 sata poručuju kako su telefonom razgovarali s prozvanim svećenikom iz tog samostana koji im je, kažu, potvrdio da je suspendiran, ali da ne zna zašto, opovrgavajući bilo kakve sumnje u zlostavljanje maloljetnika.

“Pa što je to, to je sve izmišljeno, ja nisam nikoga zlostavljao. Ne znam uopće o čemu se tu radi, to su izmišljene konstrukcije. Ne, nisam ni u kakvom kontaktu u crkvi s djecom ili maloljetnicima. Stvarno ne znam o čemu s tu radi, ali pretpostavljam tko je to mogao pokrenuti”, prenose izjavu tog svećenika koji im se nije želio predstaviti.

Komentiraj