MENI
balet na sustipanu

“Bernstein pleše” na splitskom Sustipanu

U koprodukciji dvaju baleta: riječkog HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i splitskog HNK u četvrtak će biti izvedena baletna premijera “Bernstein pleše” u koreografiji Maše Kolar i Igora Kirova, u sklopu 64. Splitskog ljeta na Sustipanu.

Koreografiju za Allegro na simfonije Ludwiga van Beethovena napravila je Maša Kolar, asistentica i dramaturginja je Maja Marjančić, a baletna majstorica Elena Nikolaeva.

Pisma za njega je koreografski obradio Igor Kirov na glazbu Leonarda Bernsteina, asistirala mu je Mojca Majcen, dok je baletna majstorica Paula Rus. Kostimografkinja i scenografkinja je Aleksandra Ana Buković. U baletnoj premijeri među ostalim nastupaju Matea Milas, Ajla Kadrić, Jaclyn Ann Higgins, Ingeborg Hendrikx, Anca Zgunić, Ksenija Duran Krutova, Laura Orlić, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, te Ricardo Campos Freire.

Koreografkinja Maša Kolar rekla je na konferenciji za novinare u splitskom gradskom teatru da su se bavili stavcima iz pet Beethovenovih simfonija te Bernsteinovom pojavnošću: njegovim gestama, mimikom lica i pokretima za vrijeme dirigiranja.

“To su bile dvije ideje, dvije teme koje su bile dovoljno inspirativne… Bez geste nema glazbe, ali ni plesa. Ta gesta povezuje glazbu i ples, ali povezuje ono što mi želimo reći”, kazala je Kolar te dodala da su se predstavom željeli pridružiti obilježavanju 100. godišnjice Bernsteinova rođenja.

Njena asistentica i dramaturginja Maja Marijančić otkrila je da ih je je početna ideja da se radi u Splitu, sa splitskim i riječkim baletom razveselila.

Tako su, kaže, odlučili raditi vedar komad koji slavi ples i glazbu jer je Bernstein bio veliki dirigent, ali i veliki uživatelj glazbe koju je volio.

Želja nam je da publika i plesači zajedno slave Bernsteina, dodala je.

S plesačima riječkog kazališta Igor Kirov predstavlja svoj autorski projekt koji je utemeljen na pismima Leonarda Bernsteina. Predstavu je, kaže, temeljio na onome što je Bernsteinova žena, koja je cijelo vrijeme zapisivala njegove osjećaje, osjećala prema njemu, a nije ulazio u dubinu. Baletna premijera počinje u 21,30 sat, a reprizne izvedbe su zakazane za 3. i 4. kolovoza na istom mjestu i u istom vremenu.

Komentiraj