MENI
glazbena poslastica

Besplatan koncert Simple Mindsa na splitskoj plaži Žnjan

Škotska grupa Simple Minds dolazi 5. svibnja na splitsku plažu Žnjan, a njihov koncert pod nazivom “Žnjan za sve” u čast blagdana Svetog Duje i Dana grada Splita bit će besplatan.

“Koliko god nam je bilo posebno zadovoljstvo raditi na novom albumu, još nam je uzbudljivije promatrati kako se priča zvana Simple Minds nastavlja i kako se razvija u studiju te na našim live nastupima“, rekao je pjevač Jim Kerr ususret dolasku u Split, a prenosi organizator, tvrtka MPG Live.

“Svaka od novih pjesama dobije potpuno novo ruho i život u trenutku kada ih izvodimo na pozornici, a posebno se veselimo što se vraćamo u Split gdje ćemo ih predstaviti uz naše klasike i pjesme koje su godinama u srcima naših fanova“, dodao je.

Simple Minds na svoj šesti nastup u Hrvatskoj (osam godina nakon Spaladium Arene) dolaze promovirati nedavno objavljeni, 17. album “Walk Between Worlds” te rasprodanih koncerata diljem Europe koji se održavaju u sklopu istoimene turneje.

The Sunday Times ocijenio je kako je “Walk Between Worlds” njihov najbolji album u proteklih nekoliko desetljeća, a nalazi se i na četvrtom mjestu na ljestvici najboljih britanskih albuma.

Osim najnovijih pjesama poput “Magic” i “Sense of Discovery” na koncertu će izvesti svoje legendarne pjesme “Don’t You”, “Alive And Kicking”, “Belfast Child”, “All the Things She Said”, “Love Song”, “Let There Be Love”, “Waterfront” i dr.

Kako se ističe u najavi koncerta, to će biti prvi veliki događaj kojim započinje novi život tog prostora koji će dobiti novo ruho – plaža Žnjan će biti preuređena u moderan i funkcionalan prostor koji će u ponudi imati elemente za sve uzraste i profile posjetitelja, uključujući sportske, gastronomske i kulturološke sadržaje.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže kako se Žnjanu želi udahnuti novi život i dati mu međunarodno prepoznatljivi imidž. “Vjerujemo da se organizacijom ovakvog vrhunskog događaja, na samom početku turističke sezone, širom svijeta šalje vrlo jasna poruka – dođite u Split, na Žnjan, novu splitsku razglednicu”, izjavio je.

Simple Minds: Od punkera iz Glasgowa do globalnih zvijezda

U travnju 1977. Jim Kerr i Charlie Burchill (gitara) osnovali su u Glasgowu punk grupu Johnny and the Self Abusers i objavili debitantski singl, a već u studenom iste godine grupa se raspala i tada nastaju Simple Minds, imena inspirirana pjesmom “Jean Genie” Davida Bowiea. 

Tijekom više od 40 godina zabilježili su brojne uspjehe – šest albuma dosegla su prvo mjesto britanske glazbene ljestvice, brojni hitovi bili su na vrhu američke Billboard ljestvice, a imaju više od 60 milijuna prodanih albuma diljem svijeta.

Nakon što 1980. objavljuju “Empires and Dance”, koji je oduševio Petera Gabriela toliko da ih je pozvao kao goste na svojoj europskoj turneji, potpisuju ugovor s Virgin Records i izdaju legendarni album “Sons and Fascination/Sisters Feelings Call” s hit singlom “Love Song”.

Godinu kasnije objavljuju “New Gold Dream (81-82-83-84)” koji je imao još više hitova – “Promised You A Miracle”, “Glittering Prize” i “Someone, Somewhere in Summertime”. Potom izdaju “Sparkle in the Rain” s tri hit singla – “Speed Your Love To Me”, “Up On The Catwalk” i “Waterfront”.

Godina 1985. važna je za bend jer dolaze na broj jedan američkih ljestvica sa singlom “Don’t You (Forget About Me)”. Iste godine s albumom “Once Upon A Time” osvajaju vrhove ljestvica na obje strane Atlantskog oceana koji je zabilježio četiri velika hita – “Alive and Kicking”, “All The Things She Said”, “Sanctify Yourself” i “Ghost Dancing”.

Iz tog se vremena pamti i njihova izvedba pjesme “Mandela Day” na koncertu u čast 70. rođendana Nelsona Mandele na londonskom Wembley Stadiumu, a sljedeći njihov album “Street Fighting Years” s pjesmom “Belfast Child” doseže prvo mjesto britanskih top ljestvica.

Neke od pjesama s novog albuma “Walk Between Worlds” predstavit će u Splitu, gdje Jim Kerr i Charlie Burchill stižu u pratnji perkusionista Cherissea Oseija, basista Geda Grimesa, multi-instrumentalista Gordyja Goudiea, te pratećih vokala Catherine AD i Sarah Brown.

Komentiraj