HDZ i HGS Željka Keruma potpisali koalicijski sporazum

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić i predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum potvrdili su da su u ponedjeljak ujutro potpisali međustranački koalicijski sporazum po kojemu te stranke imaju većinu – 18 zastupnika od ukupno 35 vijećnika, te da je u ponedjeljak konstituirano to vijeće, a za predsjednika izabran Jure Šundova (HGS).

“Postigli smo sporazum o dugoročnoj programskoj i političkoj suradnji u koji smo ugradili sve elemente našega budućeg djelovanja. To je načelan sporazum koji utvrđuje pravila ponašanja nas kao partnera jer bez čvrste i stabilne većine u Gradskom vijeću nema ni ostvarenja rezultata,” rekao je Škorić novinarima po završetku današnje konstituirajuće sjednice splitskog Gradskog vijeća.

Škorić je ocijenio da se Split nalazi u problemima pa treba što e prije moguće donijeti gradski proračun za 2017. kako bi gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegovi suradnici normalno i nesmetano radili.

“Mnogi segmenti života u Splitu trpjeli su jer nije donese gradski proračun za ovu godinu,” rekao je Škorić.

Na pitanje kako komentira medijske napise da je HGS Željka Keruma u pregovorima o koaliciji sa splitskim HDZ-om navodno tražio “za sebe” mjesto ravnatelja Opere splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Škorić je odgovorio da ne bi komentirao takve spekulacije jer se o toj temi nije pregovaralo, već se pregovaralo o programskoj suradnji HDZ-a i HGS-a te o novom ustroju gradske administracije Splita kako bi ona bila učinkovitija.

Kerum: Sporazum nije spektakularan, već suglasan izbornim rezultatima

Čelnik HGS-a Željko Kerum  izjavio je novinarima izjavio kako sporazum o koaliciji između HDZ-a i HGS-a nije spektakularan, nego je općenit i sukladan rezultatima na nedavnim lokalnim izborima na kojima je HDZ u Splitu osvojio 11 a HGS osam vijećničkih mandata.

“I HGS i HDZ imaju kvalitetnih ljudi te trebamo omogućiti da Split funkcionira te da gradonačelnik, njegovi zamjenici i gradske službe vode grad, a politika je druga stvar,” rekao je Kerum.

Kerum je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li razgovarao s novoizabranim gradonačelnikom Splita Androm Krstulović Oparom,. Na potpitanje tko je, kako se izrazio novinar, “inicirao pomirbu,” nakon što su u predizbornoj kampanji bile “teške riječi” između njih dvojice, Kerum je odgovorio kako je to “passe”, odnosno prošlost.

“Nema pomirbe, politika je politika, ali postoje i razum te pamet, a grad mora ići dalje. Ponovio sam nekoliko puta – građani Splita ne mogu biti ničiji taoci”, izjavio je Kerum.

Na pitanje tko će biti ravnatelj Opere splitskoga HNK-a, Kerum je odgovorio kako misli da će to biti Jure Bučević, a na dodatno pitanje – znači li to kako njegova stranka (HGS) preuzima splitsku kulturu, Kerum je odgovorio niječno te istaknuo kako HGS radi svoje poslove i zadaće, te da je ta stranka evidentna politička snaga u Splitu.

“Kritičari su govorili da smo mi ‘aut’, ali prevarili su se,” istaknuo je Kerum. Novoizabrani predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov novinarima je izjavio kako će nastojati de se vijećnici ne gube u, kako se izrazio, “u prepucavanju s ideološkom pozadinom.”

“Mislim da svima nama to nije potrebno,” dodao je Šundov.

Reci što misliš

Lost Password