U vodovodu Žrnovnice garež i pepeo, stanovnicima poslane cisterne s vodom

Voda u lokalnom vodovodnom sustavu splitskog naselja Žrnovnica nije za piće, ali niti za tehničku uporabu ili zalijevanje poljoprivrednih kultura, jer su u njoj pronađeni tragovi gareži, ugljena i pepela, a u ponedjeljak ujutro na teren su izišli djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dok su stanovnicima poslane cisterne s vodom, doznaje se iz Zavoda.

Šef Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ivo Petrić rekao je za Hinu kako su odmah po dojavi djelatnici Zavoda otišli na izvorište, uzeli uzorak vode koju su potom poslali na analizu čiji se rezultati do ranog popodneva još nisu znali. Petrić je rekao da je ravnateljica Zavoda Jasna Ninčević na svoj mail dobila fotografiju čaše gotovo crne vode nakon čega se odmah reagiralo i krenulo na teren.”Stanje koje su naši djelatnici jutros zatekli na izvorištu puno je bolje nego što je bilo sinoć. Voda je praktički bistra s rezidualnim klorom osim na jednom punktu u Sitnom Donjem gdje nije pronađen rezidualni klor. Ovo drugo je što se pokazatelja tiče bilo u redu, no sada čekamo rezultate analize vode. Voda se najvjerojatnije onečistila zbog gareža, ugljena i pepela koje je kiša odnijela s velikih površina koje su posljednjih mjesec dana pretrpjele veliki požar”, rekao je objasnio je šef Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

“Jasno je da kada padnu velike kiše da to završi u podzemlje i nažalost u izvorišta”, dodao je Petrić.

Naglasio je da je do daljnjeg za područje Žrnovnice na snazi zabrana vode za piće, ali i za druge svrhe i da ljudi pitku vodu mogu uzeti u cisternama koje su od jutros na raspolaganju stanovništvu Žrnovnice.

Reci što misliš

Lost Password

0