šahovski velemajstor

Kasparov u Splitu: "Želim približiti šah mladima, nitko me ne plaća za ono što pišem i to nije moj način zarađivanja za život"

Šahovski velemajstor Gari Kasparov ponovno je u Splitu

Te daleke 1983. svijet je bez daha promatrao okršaj titana – Gari Kasparov izazvo je do tada nesavladivog svjetskog prvaka Anatolija Karpova i savladao ga. Svijet je slavio novog prvaka, svijet šaha se promijenio zauvijek, no svijet je dobio i svog novog borca za ljudska prava, zaštitni lik slobode u godinama koje su dolazile.
Nitko kasnije, sve do njegova povlačenja 2006. godine nije stupio na njegov tron, ali nitko ni dostigao njegovu krizmu. Gari Kasparov bio je krajem osamdesetih žestoki kritičar tadašnjeg režima u SSSR-u, reforme i demokracija bile su njegov zaštitni znak, postao je ubrzo u svom aktivizmu i odličan pisac, novinar, kolumnist.
Svoj život nakon šaha Kasparov posvetio je borbi za ljudska prava, kako u Rusiji, tako i širom svijeta. U medijima hrabro istupa i kritizira Vladimira Putina, čovjek koji je rušio gigante i predrasude. Kasparov je ponosni Hrvat, državljanstvo je dobio počasno zbog svog velikog utjecaja devedesetih da se našu zemlju prizna, da raste u slobodi i demokraciji. Ponosno ističe Hrvatsku kao oazu slobode, kako govora tako i ljudskih prava, svoje dobre odnose sa svim Vladama od devedesetih naovamo u Hrvatskoj.
U Splitu je stekao nebrojene prijatelje, ali jednog je posebno istaknuo. Zagrlio je Feđu Klarića, čovjeka za kojeg kaže da je veći od njega.
Promoviranje šaha u Hrvatskoj veliki je posao, a Kasparov mu pristupa izuzetno ozbiljno i studiozno. U projekt je uključio mnoge, tako i Kulturni centar “Stara škola” u Crikvenici, koji će okupljati mlade šahiste i za koji je planirano da postane šahovska akademija. Centar će biti otvoren u kolovozu ove godine u suradnji Grada Crikvenice i Fondacije Garry Kasparov Adriatik, ekspoziture američke šahovske zaklade Kasparov Chess Foundation u Hrvatskoj.
“To će biti šahovska akademija i jedno veliko međunarodno središte za velike šahovske manifestacije mladih, vjerojatno najveće u Europi,” ističe Kasparov.
Pamtim najveću partiju šaha u svom životu, išla je uživo i trajala je mislim danima, odigrala se, ako se ne varam 1984. u Moskvi, i nakon devet iscrpljujućih partija rezultat je bio 4:0 za Karpova. U ponovljenom meču, u samoj završnici bilo je ludo, svijet je stao u vrtnji kada ste poveli 12 -11, a Karpov je izgubio živce.
“Tada sam imao samo 22. godine i postao sam najmlađi prvak svijeta u povijesti. Odlučile su nijanse, sudbina, nisam išao kao u prvom dijelu koji je prekinut na sve ili ništa, igrao sam dugoročno i isplatilo se.”
Poznat je vaš aktivistički opus, vaša “igra” iza tih povijesnih mečeva i na drugim poljima, novinarsko djelovanje, kritički osvrti ali i znanstveni radovi na polju umjetne inteligencije.
“Kao što znate ja nosim mnoge šešire, promoviram šah kao igru diljem svijeta, ovu fondaciju koja svoj ogranak ima i u Hrvatskoj, no također sam predsjednik i fondacije za zaštitu ljudskih prava, pišem knjige o umjetnoj inteligenciji, kao i znanstvene članke o tome, u Hrvatskoj, vrlo jasno dajem do znanja, posao nam je promoviranje šaha među mladima i tu nema nikakvih političkih opcija.
Imam izvanredne odnose sa bivšim premijerom Milanovićem, ali i sa sadašnjim vašim liderom Andrejom Plenkovićem, sretan sam što živite u slobodi i demokraciji, u odnosu na fondaciju ljudskih prava i moja uvjerenja ja ću uvijek reći svoje mišljenje, ali u Hrvatskoj je u prvom planu šah, da ga približimo mladima, Hrvatska je puna talenta, u slobodnom svijetu sretan sam što se mogu baviti šahom, ne političkim pitanjima.
Ja nisam plaćeni novinar, mene nitko ne plaća za ono što pišem i to nije moj način zarađivanja za život, ja imam snažne stavove i ja ih ne mijenjam kako se mijenjaju Vlade, ja podržavam ili kritiziram politike, ne političare, bio sam recimo vrlo kritičan prema politici bivšeg predsjednika Obame, jednako kao što sam danas vrlo kritičan prema politici Donalda Trumpa.”
Vaša nova knjiga izlazi u peti mjesec, tema je, kako ste dali naslutiti, umjetna inteligencija. Možete li vašim Splićanima koji je željno isčekuju, reći koju riječ o njoj?
“2. 5. izlazi iz tiska moja knjiga „Deep thinking“ i bavi se poviješću ljudskih odnosa i izuma i sretan sam što će mnogi odgovori biti na vaša pitanja u njoj. Jako sam optimističan u odnosu na budućnost, zbog toga što mora doći do suradnje ljudi i strojeva, ta budućnost trebala bi prekinuti ratove i poboljšati naš život na planeti, a do toga mora doći. To je naša ljudska budućnost, da zajedno radimo, istražujemo nova područja znanosti, a ne da ratujemo. U mojoj novoj knjizi jedno je poglavlje i o mom čuvenom meču sa strojem, sa „Deep blueom“, ali govorim i o Alpha Go, koji je jako popularan u Japanu.”

Komentiraj