od 3. studenog

“Mala Moskva” Tomislava Zajeca na Sceni 55 splitskog HNK

U subotu 3. studenog na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split bit će praizveden novi dramski tekst jednog od vodećih hrvatskih dramatičara Tomislava Zajeca ‘Mala Moskva’.

Predstavu koja nastaje u zajedničkoj produkciji HNK Split i Kazališta PlayDrama režira Olja Lozica, a uloge sestara Olge, Maše i Irine te brata Andreja tumače Petra Kovačić Pavlina, Monika Vuco Carev, Đana Kuzmanić i Nikša Arčanin.

“Tekst je vrlo zanimljiva struktura, mješavina žanrova , koji u sebi nosi dozu duhovitosti, ali i dramskog potencijala. To je jedan ne tipičan način na koji je razrađena jedna familijarna priča i pritom se bavi jednom disfunkcionalnom obitelji, ali i potiče misli o ljubavi i koliko je lijepo i važno međusobno se njegovati pa čak i onda kada se ćutimo da smo veoma različiti”, kaže redateljica Olja Lozica.

Tomislav Zajec ovom uzbudljivom i virtuozno ispisanom studija odnosa unutar obitelji razvija originalnu, suvremenu dramu, nemilosrdnu u opisu duha vremena, ali istovremeno toplu i punu ljubavi prema vlastitim disfunkcionalnim licima. Mala Moskva fragmentarna je, filmski skrojena dramska forma čija četiri lica nose imena dobro nam poznata iz Čehovljeve drame Tri sestre.

No Čehovljevo je djelo Zajecu tek inicijalni poticaj, motivska iskra koja pomaže ocrtavanju temeljnih odnosa među likovima, bez želje da dobro poznata priča zagospodari novim dramskim djelom. Čehovljeve nesretnice, naime, očajnički i jalovo streme prema Moskvi, a većina Zajecovih likova kreće se u suprotnom smjeru: iz bijelog svijeta prema zabiti s rodnom kućom unutar koje pokušavaju sagledati životne okolnosti u kojima se nalaze, navodi se u najavi skorašnje splitske premijere.

“Ovo je prvi put da se jedan moj tekst praizvodi u Splitu i jako sam sretan. Riječ je o svojevrsnoj parafrazi Čehovljeve drame Tri sestre u jednom novom ruhu i na jedan novi način. Rekao bi da sam krenuo u ovoj drami od svima poznatih likova i pokušao vidjeti što zapravo oni mogu i imaju za ispričati o našem vremenu u kojem živimo. Ono što sam pokušao je stvoriti kombinaciju drame s elementima komedije, a ono što će publika moći vidjeti su likovi koji su proizašli iz Čehova , ali u našem vremenu pričaju neke svoje priče”, kaže Tomislav Zajec.

Po riječima samog autora drame Tomislava Zajeca žuđeno mjesto odlaska likova Čehovljeve drame u Maloj Moskvi postaje ‘mjesto povratka, odnosno rodni dom iz kojeg su se likovi i otisnuli u svijet, svaki prema svojoj životnoj priči. U vremenu u kojem živimo teško možemo pretpostaviti da je bilo koja vrsta bijega ‘negdje drugdje’ ili ‘negdje daleko’ ono što može donijeti trajno razrješenje.

Suradnja splitskog HNK i kazališta Play Drama odvija se kontinuirano i do sad je pokazala odlične rezultate, rekao je v.d. intendant splitskog kazališta Goran Golovko.

“Ovo je prvi put da s PlayDramom zajednički ulazimo u koprodukciju. Dobili smo predstavu koja je mladalačka u energiji , jednog od naših naj zanačajnih dramskih pisaca.

Mlada glumačka postava potpuno drugačijim senzibilitetom donosi jedan drugi dah našu Scenu 55. Ljubiteljima komornog dramskog izričaja ovo će biti prava poslastica, pa vjerujem da smo svi na dobitku”, kaže Golovko.

Pored redateljice Olje Lozice autorski tim Male Moskve čine još scenograf i kostimograf Igor Vasiljev, skladatelj Matko Botić te oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić.

Praizvedba predstave odigrati će se 3. studenog na Sceni 55 u 20 i 55.

Komentiraj