MASKIRAJTE SE I PRAVAC GRAD Krnjevalska nedjelja u Splitu prepuna je događanja

Danas nas čeka čak šest krnjevalskih događanja.

Sve kreće već u 10 sati na Zapadnoj obali dječjim krnjevalom nakon čega se pridružuju i „veliki“ te svi zajedno u Povorci idu put Rive na kojoj nas u podne očekuje dobro rasplesan Cubismo i plesači salse Centra plesa i drugih salsa klubova. Koncert traje do 14 sati kada na binu dolaze Paškare – maškarani ljubimci sa humanitarnom akcijom za svoje ulične kolege bez vlasnika.

Od 18 sati kreće zanimljiva prezentacija o povijesti Splitskog krnjevala sa najzanimljivijim anegdotama jer je u Splitu uvijek bio „krnjeval veći od krnjevala“. Dan završava kako i priliči rasplesanom krnjevalu – Tangom pod maskama i radionicom za one koji ne znaju plesati.

Za utorak pratite prognozu, jer 50/50 da ćemo pogoditi. Možda će pasti kiša, a možda i neće, ali sigurno – tko preživi nedjelju dolazi i na veliko finale – pokladni utorak!

Sve izmjene vezane uz program i vremenske prilike pratite na www.krnjeval.com

11.2.2018. Nedjelja

10-11.30h Zapadna obala: Dječji Krnjeval Skakavac

Dječji krnjeval Skakavac sastoji se od dva dijela. Krnjeval vrtića za namjađe je u ponedjeljak 13.2. u 10h u Dvorani Gripe, a krnjeval za osnovce i starije na Zapadnoj obali u nedjelju u 10 sati. Program počinje interaktivnom edukativnom krnjevalskom predstavom na temu Krnjepovca gdje će se naglasiti važnost razvrstavanja smeća.

Za dječje plesne nastupe pobriniti će se grupe plesnog vrtića i MTV Showdance Centra plesa Split te plesnog kluba DNF.

I sam Skakavac će staviti masku na lice i maškarati se, a tko pogodi u koga, dobiva nagradu od organizatora.

Najbolja GRUPNA i POJEDINAČNA maska birati će se na način da se za vrijeme programa na Zapadnoj obali ispred FOTO kutka napravi fotografija sa službenim fotografom. Fotografije će biti objavljene na službenim Facebook stranicama Splitskog krnjevala gdje se za njih može glasati popularnim lajkovima, a pobjednike ćemo proglasiti i nagraditi za vrijeme “velikog” Krnjevala na Pjaci u utorak 13.2.2018 20-21 sati.

Nakon dječjeg programa priključuju se i odrasli u povorku te svi zajedno kreću prema Rivi zaplesati uz Cubismo.

11.30h Zapadna obala – Riva: Krnjevalska povorka

Povorka kreće sa Zapadne obale nakon dječjeg krnjevala. Povorku će predvoditi meštar i meštrovica ovogodišnjeg Splitskog krnjevala – pjevač Ante Cash i Miss Splitsko dalmatinske županije Martina Mitar. Dječjem krnjevalu priključiti će se i maškarane skupine odraslih, gostujući glazbari i plesači te će svi zajedno prošetati do Rive i zaplesati na koncertu Cubisma.

12h Riva: Cubismo koncert i Salsa party

Nakon Krnjevalske povorke koja će doći sa zapadne obale na Rivu, sve maškare dočekat će kubanski ritmovi napoznatijeg afrikubanskog sastava u Hrvatskoj – Cubisma.

Članovi sastava dolaze iz Hrvatske, Venecuele, Kube i Slovenije, te su najznačajniji sastav koji svira takvu vrste glazbe u ovom dijelu Europe. Cubismo je dosad izdao sedam CD-a, od kojih je većina i u svjetskoj distribuciji, a neki su snimljeni upravo na Kubi. Prava je to pozivnica na ples – salsu pod maskama na Rivi u sunčano nedjeljno podne.

14 sati Riva: Paškare – Krnjeval pasa

Paškare su maškare za pase na kojima se odabiru originalne maske te nagrade za prva tri mjesta. Akcija ima svoju humanitarnu svrhu u kojoj udruga Sehaliah skuplja donacije za napuštene životinje na području Splita.

Zato upregnite sive stanice, smislite naaajbolju masku i pokažite svog ljubimca cijelom gradu.

18-20 sati – Stara gradska vjećnica:  Predavanje o povijesti Splitskog Krnjevala prof. Goran Borčić

Svi ste dobrodošli otkriti neke zaboravljene stvari o Splitskom karnevalu koji ima povijest staru točno toliko koliko je i sam Split star.

Prof. Borčić je bivši ravnatelj Muzeja Grada Splita, a inače i autor knjige “Splitski karnevali” te upravo radi na drugom proširenom izdanju.  Ovom prilikom pozivamo i sve koji imaju foto materijale da ih donesu na digitalizaciju u Muzej Grada Splita ili direktno na predavanje da ih se uvrsti u novu knjigu. Fotografije će potom biti vraćene.

Projekcija obiluje šarolikim fotografijama, ali i zanimljivim anegdotama koje pokazuju da je u Splitu uvijek bio “krnjeval veći od krnjevala”.Projekciju će moderirati i jedan od voditelja današnjeg Krnjevala te novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac.

Zanimljivosti ne nedostaje, jedino vas sve molimo da dođete na vrijeme.

Nakon predavanja održati će se i besplatan tečaj Tanga od 20-21 sati te krabuljni ples Tango pod maskama od 21-24 sata.

20-24h  – Stara gradska vjećnica: Tango pod maskama

Tradicionalni Tango pod Maskama po prvi puta će se održati u Krnjevini (staroj Gradskoj Vijećnici) na Pjaci.

U tradiciji Splitskog krnjevala upravo i jesu ovakvi krabuljni plesovi kakvi su se u raznim plesnim stilovima održavali po dvoranama i palačama u gradu.

Kako je bilo nekad, najbolje je da stavite masku na lice i povirite. Ne morate znati plesati, jer od 20-21 sata održati će se besplatni kratki tečaj tanga, a od 21-24 sata Milonga (isplesavanje tanga) uz instruktore Argentinskog tanga Zvonimira i Almu Mimica.

Reci što misliš

Lost Password