Ministrica Divjak: “Sveučilište u Splitu sljedeće godine dobit će 20 posto više proračunskih sredstava”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je najavila kako bi Sveučilište u Splitu sljedeće gone moglo dobiti 20 posto proračunskih sredstava više nego do sada jer će to omogućiti programski ugovori o financiranju visokih javnih učilišta o kojima je Vlada donijela odluku krajem rujna.

“Programski ugovori omogućavaju da splitsko Sveučilište sigurno već u idućoj godini ima barem 10-ak posto više novaca, a angažirat ćemo i dodatna sredstva i za projekte koji se planiraju, tako da mi već sada znamo kako će povećanje biti veće od 20 posto,” rekla je ministrica Divjak nakon sastanka s novim rektorom splitskog sveučilišta Draganom Ljutićem na kojem se razgovaralo o programskim ugovorima.

Naglasila je kako je odluka Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta, donesena krajem prošlog mjeseca, temelj za razgovore sa sveučilištima, te da je splitsko Sveučilište prvo s kojim se razgovara.

Programsko financiranje osigurava više sredstava za naša visoka učilišta i više sredstava na temelju rezultata, rekla je. “To znači, ako ste bolji i više objavljujete, ako se vaši studenti bolje zapošljavaju, ako dajete potporu studentima tijekom studija, ako ste bolji na svjetskim rang listama, onda dobijete i više novaca,” objasnila je Divjak odluku Vlade.

Na novinarski upit kako komentira primjedbu Rektorskog zbora da se programskim financiranjem visokih javnih učilišta najviše izdvaja za STEM područje a nedovoljno za društveno, ministrica Divjak je rekla kako “u konačnici sigurno nema zapostavljanja društvenog i humanističkog područja.”

“Treba dobro pročitati što kaže temelj za programske ugovore,” poručila je Divjak.

Ako bude nekih krucijalnih prigovora, uvijek se može u odluku Vlade intervenirati jer je ostavljena ta mogućnost, dodala je. “Međutim, ja sam sigurna da će odluka o financiranju javnih visokih učilišta, koju je donijela Vlada, biti dobar temelj da razvijamo sveučilišta koja će biti takva kakva su europska uspješna sveučilišta,” kazala je ministrica Divjak.

Reci što misliš

Lost Password