velika akcija

Na opožarenom području Mosora zasađeno 3.000 novih sadnica

Oko 300 volontera u subotu je na području Zvjezdanog sela na Mosoru, koje je lani bilo zahvaćeno velikim požarom na splitskom području, zasadilo u akciji “Boranka” oko 3.000 novih sadnica radi pošumljavanja opožarenog područja, doznaje se od volontera Greenpeacea koji su sudjelovali u ovoj akciji.

“Ovo je do sada najveća akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije kojoj su se osim volontera iz svih dijelova Hrvatske, pridružili i volonteri Greenpeacea iz Mađarske, Slovenije, Češke i Rusije,” rekla je predstavnica Greenpeacea Petra Andrić.

U današnjoj pošumljavanja, koju je organizirao Savez izviđača Hrvatske, zasađene su sadnice crnog i pomorskog bora, čempresa i jasena, te je pošumljeno oko tri hektara opožarenog područja, dodala je. Kako se upozorava u priopćenju u povodu ove akcije, klimatske promjene dovode do sve većeg broja požara na Mediteranu.

“Klimatske promjene ne odgađaju se daleko od nas ili negdje u budućnosti. Samo zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je izgorjelo stotine hektara površine na pet lokacija, a od lipnja je u priobalju gorjelo više od 2.000 puta,” istaknula je Andrić.

Upozorila je kako su šumski požari prijetnja za stanovništvo, te ugrožavaju naseljena područja i uzrokuju neprocjenjivu štetu na opožarenim područjima.

“U zadnjih 10 godina, 8 je bilo najtoplijih u povijesti mjerenja. Temperaturni rekordi nastavljaju se rušiti rastom emisija CO2,” dodala je. Također visoke temperature i duga sušna razdoblja utječu na zapaljivost vegetacije i stvaraju uvjete za širenje vatrene stihije.

“Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ-a), temperatura zraka tijekom ljeta 2018. bila je natprosječna diljem Hrvatske, a na većini područja toplinske prilike opisane us dominantnom kategorijom ekstremno toplo,” ističu iz Greenpeacea.

Aktivisti Greenpeacea pozdravili su ovu akciju Savez izviđača Hrvatske na pošumljavanju opožarenih područja u Dalmaciji, te su joj se sa zadovoljstvom pridružili, tim više što su šume “naš saveznik jer pomažu smanjenju udjela CO2 u atmosferi, ističe Andrić.

Komentiraj