MENI
Predsjednica stigla u Žrnovnicu

"Očekujem da ministar Krstičević povuče svoju ostavku, žao mi je što je tako emotivno regirao"

Predsjednica je u poslijepodnevnim satima iz Salzburga stigla u DVD Žrnovnica.
Predsjednica je u Split stigla vladinim zrakoplovom i odmah došla u Žrnovnicu ispred vatrogasnog društva gdje je održala konferenciju za medije.

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vatrena stihija koja je okružila Split, unijela je razdor na relaciji premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde grabar Kitarović. Premijer kaže kako je sve učinjeno kako treba, dok predsjednica ukazuje na neke propuste. Ranije je izjavila kako smatra da je vojska mogla prije izaći na teren.
“S ministrom Krstičevićem nemam nikakvih prijepora, na temelju izvješća koje smo imali u tom trenutku samo sam postavila pitanje zašto se nije ranije pozvalo vojsku da izađe na teren. Neću upirati prstom čija je odgovornost. Ovo nije upereno protiv ministra, dapače, on odlično radi svoj posao”, kazala je Kolinda Grabar Kitarović. 
Kaže kako se samo pitala, zbog situacije na terenu, zašto oružane snage nisu pozvane ranije. Istaknula je kako je u ovom požaru problematičan element bio taj što je u središtu požara bila raketna baza Žrnovnica.
“Ni protiv ministra ni protiv oružanih snaga nemam ništa. Netko mora pozvati vojsku, a vatrogasni zapovjednici na terenu odlučuju o tome. Međutim, vremenski uvjeti su bili takvi i iznenadili su sve. Možda jesam bila kritična, ali moram pohvaliti nadljudske napore i istaknuti da je pravo čudo što u ovakvoj situaciji nije bilo žrtava i zaista se treba nakloniti svima koji su pomogli gasiti. Ljudi na terenu su herojski izgurali ovu noć”, istaknula je predsjednica.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Treba napraviti izvješće i utvrditi uzroke požara, kako je došlo do spajanja u jedan veliki požar i je li se moglo išta učiniti u takvoj situaciji, iako sami vatrogasci kažu da se u takvim vremenskim uvjetima nije moglo utjecati na ishod situacije”, nastavila je.
Kolinda Grabar Kitarović u Žrnovnici je poručila kako očekuje da ministar Krstičević povuče svoju ostavku:
“Meni je žao da je ministar tako emotivno reagirao, međutim mislim da je to i bila časna reakcija ako je mislio da ga bilo tko poziva na odgovornost. Trebalo se pričekati da dođem u Split i popričam s ljudima direktno na terenu. A što se tiče reakcije oružanih snaga, mislim da su odradili odličan posao. Očekujem da povuče ostavku, nisam ga prozvala samo sam postavila to pitanje. Čekam izvješće i stručne službe da donesu zaključke”, zaključila je predsjednica.

Komentiraj