Očuvanje Kozjaka: Prosvjed u Bibilijskom vrtu zbog velikog objekta s bazenom uz svetište

Cilj prosvjeda je ukazati na sve veću devastaciju Kozjaka i okoliša povijesno-kulturnih lokacija na Kozjaku

Udruga Biblijski vrt organizirala je mirni prosvjed u Bibilijskom vrtu pod nazivom “Obranimo prirodnu i kulturnu bastinu Kozjaka”. Cilj prosvjeda je ukazati na sve veću devastaciju Kozjaka i okoliša povijesno-kulturnih lokacija na Kozjaku.

Odmah uz svetište izgrađen je veliki objekt s bazenom. Prosvjednici smatraju kako bi se u Kaštelanskom polju trebala odrediti mjesta koja imaju značajne kulturne i povijesne vrijednosti u kojem ne bi bila dozvoljena gradnja takvih i sličnih objekata.

Ivna Bućan, jedna od utemeljiteljica Biblijskog vrta kaže kako je vlasnik na ovom mjestu dobio dozvolu za OPG, ali ono što je na kraju izgrađeno, smatra ona, nije ni blizu nečemu što se smatra poljoprivrednim gospodarstvom.

“Kada dođete u Biblijski vrt, sa lijeve strane vidi se jedno veliko, stravično zdanje s velikim bazenom, bez kojeg se danas očito u Hrvatskoj ne može. I to sve u ime OPG-a. Pa su se neki Kaštelani našalili da taj veliki bazen služi da vlasnik moči svoje masline. To je postao jedan vic” – kazala je Bućan.

Pozivaju i odgovorne:

“Najgore je što kažu da je sve po pravilima i propisima. Mi danas prozivamo zakonodavstvo današnje Hrvatske i one koji te propise donose – poručila je.

“Očekujemo divlju izgradnju na padinama Kozjama , a već je i počela. Ne bih isključio ni da ovdje počnu graditi golf terene kao na Srđu. Zasad pokušavamo spasiti ovu našu malu oazu od divlje izgradnje.” – komentirao je jedan od prosvjednika.

Video: Miranda Cikotic/PIXSELL

 

Pogledajte i fotogaleriju.

Reci što misliš

Lost Password