MENI
o pomorskim dobrima

Pametno: “Prva voda građanima, a ne brodovima”

Danas je stranka Pametno, u okviru otvorenog javnog savjetovanja, poslala svoje prijedloge i primjedbe na Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Splita za 2018. godinu.

Uz obvezno nasipanje Prve vode na Marjanu, Pametno traži da se tamo ne dopusti prešutna izrada lučice jer je, prema predloženom Planu, na Prvoj vodi predviđeno čak 40 komada brodica do 6 metara duljine.

Predlažu stoga potpuno izbacivanje plovila iz Plana i izradu UPU-a za širenje plaže bez građevinskih objekata. Nadalje, traže pojašnjenje na što Grad Split planira utrošiti 5,12 milijuna kuna proračunskog novca za uređenje plaže Žnjan. Što je konkretno time obuhvaćeno, pitaju se, jer je riječ o novcu poreznih obveznika i važno je znati kako se isti troši. Cilj poslanih primjedbi i prijedloga, navode u Pametno, prvenstveno je zaštita sugrađana i njihovih gostiju kao i sprječavanje nanošenja financijske štete Gradu Splitu. Zato su uložili i primjedbu na mogući broj skutera na Žnjanu, predviđenih za iznajmljivanje, jer unatoč upozorenju voditelja korisnici često znaju glisirati u zabranjenom području i time ozbiljno ugroziti sigurnost plivača. Tako predlažu smanjenje s osam (8) na četiri (4) komada, na dvije lokacije, jer plaže nisu uvjetne za veći broj brodica i skutera, a u ovom slučaju iznimno je ugrožena i sigurnost plivača.

Kako Grad ne bi ostao bez svog novca, zbog mogućeg neplaćanja dobivene koncesije i drugih malverzacija, predlažu precizniju definiciju jamstva i to osobnom imovinom vlasnika tvrtke i jamca i/ili garanciju poslovne banke. To mora biti obveza svakog ugovora jer se iz ovako predloženog Plana može shvatiti kako je odgovornost samo na tvrtki.

“Sigurnost kupača najvažnija je stvar na koju smo se fokusirali u poslanim primjedbama i prijedlozima. Plan je općenito nejasno napisan pa je potrebno tražiti i detaljniju definiciju jedrilice. Navode se razna plovila i brodice na lokacijama na kojima u ljetnim mjesecima boravi veliki broj naših sugrađana, koji se žele i trebaju bezbrižno kupati i plivati, umjesto da se kupaju među brodovima ili strahuju od naleta nekog glisera ili skutera”, zaključili su u Pametno.

Komentiraj