MENI
kako će se odvijati suđenje

Počelo suđenje dvojici mladića za ubojstvo na Zapadnoj obali

Što se točno događalo 19. studenog 2016. na Zapadnoj obali pred hotelom “Marjan”, kada je život izgubio Goran Vidić (18)?
Kakva je prava pozadina sukoba i međusobnih odnosa žrtve i njegova vršnjaka Karla Gustava Kriveca koji je okrivljen za ubojstvo? Tko je koga zlostavljao, tko koga napao i zašto je Krivec hodao s nožem u džepu?
Na ta pitanja o nezapamćenoj tragediji javnost službene odgovore nikada neće doznati, iako je u utorak na Županijskom sudu u Splitu započelo suđenje Krivecu i njegovu prijatelju i vršnjaku Leonardu Šandriću koji je optužen za pomaganje Krivecu nakon što je počinio kazneno djelo, piše Slobodna
A zašto se neće javno znati? Zato što je predsjednik sudskog vijeća, sudac Vladimir Živaljić prihvatio prijedlog odvjetnika Vinka Ljubičića koji zastupa obitelj pokojnog Vidića te je isključio javnost za cijeli tijek suđenja.
Ljubičić je predložio i da se otac žrtve ispita bez prisutnosti okrivljenih, a što se tiče isključenja javnosti, istaknuo je da je cijela obitelj pogođena ovom tragedijom, a posebno maloljetna sestra pokojnog Gorana koja je s njim bila dosta vezana te da svaki put kad se ovaj slučaj spomene u medijima, djevojka iznova mora prolaziti psihološke i psihijatrijske tretmane, piše Slobodna
Također je u zahtjevu navedeno i da su se u medijima nakon ovog događaja pojavljivale informacije koje su prikazivale pokojnog mladića onakvim kakav on nije bio te obitelj ne želi iznova prolaziti sve to.
Tužiteljica Darija Mrduljaš Pervan, Krivecov odvjetnik Željko Gulišija, kao i Šandrićev branitelj prepustili su odluku o isključenju javnosti sudskom vijeću, iako je Gulišija naveo da se u ovakvim postupcima uvijek netko nalazi u poziciji u kojoj se sad nalazi obitelj pokojnog Vidića.
Sudac Živaljić je nakon 15 minuta vijećanja iza zatvorenih vrata obznanio da je zahtjev za isključenje prihvaćen, i to na osnovi čl. 388 Zakona o kaznenom postupku u kojemu stoji da “od otvaranja zasjedanja pa do završetka rasprave vijeće može u svako doba, po službenoj dužnosti ili na prijedlog stranaka, ali uvijek nakon njihova ispitivanja, isključiti javnost za cijelu raspravu ili njezin dio ako je to potrebno radi… zaštite osobnog ili obiteljskog života okrivljenika, žrtve, oštećenika ili drugog sudionika u postupku”.
Više pročitajte OVDJE

Komentiraj