MENI
split parking

Predsjednik Hrvatske parking udruge: “Treba slijediti smjer u kojem je Split krenuo u razvoju pametnog parkinga”

Split parking ovog je tjedna bio domaćin 54. Skupštini Hrvatske parking udruge koja je okupila preko 30 predstavnika lokalnih uprava i tvrtki iz cijele Hrvatske koje se bave organizacijom i regulacijom prometa u mirovanju.

Naglasak je bio na razvoju smart tehnologija i rješenja u sferi prometa u mirovanju, a domaćini su u sklopu toga kolegama prezentirali svoj nedavno završeni projekt ugradnje 1500 senzora i razvoja Smart Split parking aplikacije i to upravo u nadzornom centru iz kojeg se sve kontrolira.

Goran Bulat, predsjednik Hrvatske parking udruge, pohvalio je realizaciju ovog projekta te izrazio zadovoljstvo jer su ovog puta Skupštinu održali u Splitu. Naglasio je kako je cilj ove udruge upravo razmjena iskustava te prenošenje znanja među njenim članovima.

“Iznimno mi je zadovoljstvo vidjeti kako se Split razvija u skladu s pametnim tehnologijama te kako je prava ideja razvoja ‘smart cityja’ u Splitu krenula upravo iz sfere prometa u mirovanju. Vjerujem kako su danas prisutni članovi Udruge prepoznali kvalitetu ovog projekta te da ćemo uskoro vidjeti sličan iskorak i u mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj. Ovo je smjer u kojem trebamo ići”, poručio je Bulat.

U Split parkingu svjesni su činjenice kako u Splitu postoji nedostatak parkirnih mjesta koji je posebno izražen u vrijeme turističke sezone, no u realizaciji su novih mjesta gdje je to moguće, a paralelno s tim uvođenjem novih tehnologija rade na tome da postojeća mjesta maksimalno iskoriste.

“Jedna od najvažnijih stvari jest da nam ova aplikacija daje mogućnost uvida u precizne statistike korištenja postojećih parkirnih mjesta u gradu na temelju kojih možemo donositi daljnje prijedloge, odluke i planove. U pola godine povećali smo ukupne prihode za 4 milijuna kuna uvođenjem smart city tehnologije i novog sustava naplate na vanuličnim parkiralištima, a trenutno radimo na daljnjem razvoju našeg nadzornog centra te uvođenju 24/7 radnog vremena kojim će se omogućiti lakša kontrola svih parkirališta pod našim nadzorom, poručili su iz Split parkinga.”

Iz Split parkinga predstavili su i planove skorog uvođenja nove Narrowband Internet of Things tehnologije putem pilot projekta postavljanja senzora na određenom broju parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom kao i probno postavljanje rotary garaže s kojom bi se trebao osigurati veći broj parkirnih mjesta. U sklopu toga prezentaciju su održali i predstavnici kineske ZPMC Smart Solutions Grupe, jedne od vodećih globalnih tvrtki na području smart tehnologija.

Komentiraj