MENI
selfie stup

Premijerno predstavljen solarni foto stup Look@: Za dobru sliku čekalo se u redu, a upiti za uređaj stižu iz svjetskih metropola

Solarni foto stup Look@ premijerno je predstavljen u subotu na splitskoj Matejuški pred desecima zainteresiranih posjetitelja.

Radi se o uređaju kojeg je osmislio mladi solinski inženjer Luka Vuković, a koji je namijenjen lakšem, bržem i kvalitetnijem fotografiranju na najpopularnijim lokacijama. Look@, odnosno Look At, funkcionira jednostavno – potrebno je skinuti istoimenu aplikaciju što je lako jer stup nudi i besplatan wifi, putem aplikacije povezati se s uređajem, stati par metara dalje na označeno mjesto, namjestiti se i kroz nekoliko sekundi na vaš mobilni telefon stiže vrhunska fotografija spremna za dijeljenje na društvenim mrežama.

Priča o ovom uređaju počela je sasvim slučajno, spontanim trenutkom inspiracije još 2015. godine dok je inovator Luka Vuković šetao splitskom Zapadnom obalom.

Primijetio sam dvoje turista kako se pokušavaju slikati tako da uhvate Rivu u pozadini. Nikako im to nije polazilo za rukom, skoro su i u more upali. Shvatio sam da ni selfie štap, a ni to da nekoga nema na slici nije rješenje. Pomislio sam da mora biti jednostavniji način za to, nekakav stup na koji se može odložiti mobitel… I supruga i obitelj dobro su reagirali na ideju, istražio sam koncept i vidio da ga još nema te krenuo u realizaciju – priča Luka, inženjer strojarstva po zanimanju.

Dao je otkaz na sigurnom poslu i u obiteljskoj konobi posvetio se razvoju sofisticiranog i funkcionalnog uređaja. Dvije i pol godine kasnije Look@ ugledao je svjetlo dana. Softver je usavršen, aplikacija besprijekorno osmišljena, a kućište je iznimno čvrsto što je potvrđeno cjelogodišnjim testiranjem u realnim uvjetima. Njegov futuristički izgled djelo je mladog akademskog umjetnika Marija Piteše jer je cilj bio da stup bude i atrakcija za sebe. Ljubičasti mu je osnovni model, ali postoji još i verzija od inoxa i drva. Kompletan hardverski sustav je samoodrživ i svi procesi unutar stupa prate se s udaljene lokacije. Ovaj uređaj svrstava Luku Vukovića uz bok najatraktivnijim hrvatskim inovatorima.

Želim zahvaliti onima bez kojih ovoga ne bi bilo, a to je prvenstveno moja obitelj. Hvala i svim investitorima koji su uložili u moju ideju vjerujući u njen uspjeh. Hvala svim suradnicima kojih je bilo preko 30, a posebno mom prvom suradniku Hrvoju Kaluđeru. Hvala HTZ-u i Ministarstvu turizma koji su također dali svoju potporu. Veliko hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu Bobanu koji su nizom potpora pomagali i mene i druge poduzetnike. Zahvaljujem se i TZ-u grada Splita i direktorici Vukšić, a posebno bih se zahvalio čovjeku koji je na mene ostavio najveći dojam u ovom mom putovanju, a to je gospodin Andro Krstulović Opara – istaknuo je Luka Vuković na predstavljanju.

Na predstavljanju su bili i župan Blaženko Boban koji je o svom Solinjaninu ponosno govorio i istaknuo kako mladim ljudima s idejama treba dati potporu dok je direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić rekla kako je Look@ vrijedan turistički proizvod i kako će pomoći da turisti iz Splita ponesu najljepše uspomene. Oboje su isprobali Look@ i oduševili se kako funkcionira, baš kao i svi ostali prisutni.

Aplikacija Look@ nudi mogućnost i da se fotografija pošalje kao razglednica u fizičkom obliku, a osim toga davat će i zanimljive informacije o lokaciji na kojoj se korisnik nalazi jer osim praktične, Look@ koncept ima i turističko-edukativnu namjenu.

Za par tjedana, uoči blagdana sv. Duje, Look@ bit će stalno instaliran na splitskoj Matejuški. Svoje mjesto imat će i ispred poljudskog stadiona, na marjanskoj vidilici, u centru Solina, na Kliškoj tvrđavi, pokraj dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, na planinskom prijevoju Malačka na Kozjaku, u Zagrebu, Dubrovniku…, ali to je tek početak. Interes za solarnim foto stupom pokazali su već brojni hrvatski gradovi, ali upiti stižu i iz nekoliko europskih metropola.

Komentiraj