SDP: “Potrebno je hitno utvrditi koja su dodatna mjerenja na Karepovcu potrebna”

Izjava Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, o Karepovcu u kojoj kaže da “postoji mnogo toga što se trenutno ne mjeri, no pitanje je treba li uvoditi dodatne parametre i je li njihovo prisustvo vjerojatno ili nije” potvrđuje da je zahtjev SDP-a Split da se utvrdi treba li provoditi dodatna mjerenja kvalitete zraka na Karepovcu kako bismo bili sigurni da nisu ugroženi život i zdravlje ljudi legitiman i potreban. 

Ravnatelj Capak spominje mogućnost potrebe mjerenja hlapljivih ugljikovodika ili nemetanskih hlapljivih ugljikovodika kojih ima više vrsta, te opcije kontinuiranog ili povremenog mjerenja, te navodi da je važno da se uvođenje mjerenja razmotri sa stručne strane. 

SDP Split je zatražio da se utvrdi jesu li sadašnja mjerenja dovoljna da, ako su pokazatelji unutar graničnih vrijednosti, možemo sasvim sigurno utvrditi da je zrak koji udišemo neupitno kvalitetan i da emisije plinova s Karepovca nisu opasne po zdravlje i život građana. Ako ta mjerenja nisu dovoljna, onda je nužno utvrditi koja su sve dodatna mjerenja potrebna. Osim emisija u zrak to se odnosi i na emisije u tlo i vodu. Odgovor se očekuje od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i ponovo ćemo ga zatražiti danas na sastanku s ministarom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.

Ako su dodatna mjerenja potrebna, moraju se provoditi bez obzira na to što mogu biti tehnički i financijski zahtjevna s obzirom da se ovdje radi o zdravlju naših građana.

Reci što misliš

Lost Password