nakon nesreće

Slobodan Marendić podnio ostavku na dužnost načelnika splitske policije

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić zatražio je razrješenje s tog radnog mjesta, odnosno podnio je ostavku usprkos tome što stručni tim Ravnateljstva i Službe za unutarnju kontrolu u nadzoru koji je završio nije utvrdio njegovu disciplinsku odgovornost nakon što je njegov sin na Bačvicama razbio službeno policijsko vozilo, a na dužnosti će ga privremeno zamijeniti zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, priopćeno je iz MUP-a.

Iz priopćenja se doznaje da je nadzorom utvrđeno kako je načelnikov 19-godišnji sin u utorak, 16. listopada oko 3 sata ujutro u Splitu, pod utjecajem alkohola i zbog neprilagođene brzine, vozilom koje je bilo na 24-satnom raspolaganju načelniku Marendiću i kojeg je uzeo bez njegovog znanja, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Zbog prekršaja mu je izdan prekršajni nalog i novčana kazna od 6.500 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, kojeg su provodili službenici Policijske uprave zadarske, utvrđena je i sumnja da je 19-godišnjak počinio kazneno neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari te će protiv njega biti podnijeta i kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

“U odnosu na postupanje načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića, neposredno po saznanju za događaj, tijekom policijskog postupanja na mjestu događaja te kasnije tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja kojim je bio obuhvaćen član njegove obitelji, Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu, zaključio je da se načelnik Marendić tijekom cijelog događaja ponašao u skladu s pravilima struke te nije utjecao na postupanje policijskih službenika niti se na bilo koji drugi način ponašao protupravno. Također, nije utvrđeno da je 19-godišnjak ikada ranije koristio službeno vozilo koje je načelniku Marendiću dato na korištenje”, stoji u priopćenju.

“Iako u postupanju nisu pronađeni elementi koji bi zahtijevali njegovu disciplinsku odgovornosti, a u interesu ugleda i pozitivne slike o službi i Ministarstvu” Marendić je dao ostavku odnosno zatražio razrješenje s radnog mjesta načelnika policijske uprave na koje je imenovan s 1. ožujkom 2017. godine.

Uvažavajući njegove motive na prijedlog glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović donio je odluku da se na radno mjesto načelnika policijske uprave privremeno premjesti zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, ističu u MUP-u.

Komentiraj