MENI
sanacija karepovca

Splitom se danas opet širio smrad: Smrdjelo je sve do Marjana

Split je jutros ponovno utonuo u smrad. Nema kvarta koji je ostao pošteđen. Smrad se osjetio čak i na zapadnom kraju gradu, na pet kilometara zračne linije od smetlišta Karepovac.

Nenad Periš, šef Odjela za ispitivanje kvalitete zraka i tla, kaže nam da smrdi amonijak i da, unatoč tome što su za vremensko razdoblje od pet sati prekoračene granične vrijednosti, ona dnevna nije prekoračena. Periš nam je objasnio zašto je ujutro smrad bio nesnosan, piše Index.

“Smrdi amonijak. Na Karepovcu rade i po noći. Preko noći dolazi do temperaturne inverzije. Imamo mirno vrijeme tijekom noći, nema vjetra, vlaga je relativno visoka i dolazi do skupljanja svih tih koncentracija. Dok ujutro ne počne puhati i temeperatura se ne digne, koncentracija je viša.

Do sada nisu prekoračene dnevne granične vrijednosti. Najveća je bila 6. travnja, 50 miligrama po metru kubnom. Granična vrijednost je 100. Uočljivo je i da su koncentracije dušikovih oksida više, što pokazuje da su na smetlištu u tijeku intenzivni radovi. Ni one ne prelaze dnevne granične vrijednosti”, kazao nam je Periš.

Najavljeno je kako će se radovi na sanaciji splitskog gradskog smetlišta pojačati kako bi se do fešte Svetog Duje sljedećeg mjeseca obavilo što više posla. Tada bi se radovi trebali prekinuti kako turisti ne bi osjetili smrad s Karepovca, piše Index.

Komentiraj