MENI
Pacijenti na čekanju

Splitska bolnica ostala na samo jednom uređaju za denzitometriju

Splitski pacijenti, koji po preporuci liječnika moraju obaviti test mineralne gustoće kostiju, poznatiji kao denzitometrija, na taj će pregled pričekati dvije godine s obzirom da je KBC Split odnedavno ostao na tek jednom takvom uređaju, potvrdio je u četvrtak ravnatelj KBC-a Split Ivo Jurić.

Rekao je kako bolnica sada ima jedan aparat, i to na internoj klinici jer više ne radi aparat na Odjelu nuklearne medicine, pa će se pacijenti morati strpjeti.

“Denzitometrija nije neka hitna pretraga već samo preventivna. Radimo s ovim jednim uređajem ta radiološka snimanja, a Ministarstvu zdravstva smo prije otprilike mjesec dana uputili zahtjev za nabavu novog uređaja”, kazao je Jurić.

Denzitometrija je dijagnostička pretraga u postupku prevencije i liječenja osteoporoze. Njome se mjeri koštana masa i procjenjuje rizik od lomova kostiju, pa se tako ranije postavlja dijagnoza, a liječenje počinje na vrijeme.

Na tu su pretragu primorane osobe koje imaju bolove i deformacije u kralježnici, žene u menopauzi, svi sa stanjima nakon terapije kortikosteroidima, hormonima i poslije raznih prijeloma.

Pretraga se u Splitu može obaviti i na par mjesta u privatnim klinikama, a okvirna cijena iznosi 300 kuna.

Komentiraj