MENI
"Imam velike planove!"

Splitski maturant napisao roman inspiriran ljubavi prema Harry Potteru

Poznata je ona predrasuda da ekipi u tehničkoj školi književnost baš i ne leži. Pravi dokaz da je to samo jedna u nizu neopravdanih generalizacija jest maturant Mate Sunara, inače učenik Obrtne tehničke škole u Splitu.

Mate je  nedavno napisao pravi pravcati znanstveno-fantastični roman. A svoju struku i pisanje voli podjednako.

Kad završi srednju školu, Mate Sunara bit će tehničar za elektroničke strojeve s primijenjenim računalstvom. Sada je maturant, naizgled kao i svaki drugi. No, zapravo nije nimalo običan jer je baš nedavno dovršio svoj prvi znanstveno-fantastični roman, “Magija obitelji Clover: Snaga narukvice”, piše Srednja.hr

“Ukratko, u knjizi je riječ o dva brata koji na slučajan način saznaju da su čarobnjaci. Preko svoje bake upoznaju se sa sakrivenim svijetom u kojemu su samo čarobnjaci te sa svijetom Magije. Ondje doznaju i za zločestog čarobnjaka kojemu će se kasnije suprotstaviti. Zašto bih knjigu preporučio čitateljima? Ako itko u SF-u voli avanturističke dijelove, ljubavne dijelove, i da nije uvijek sve savršeno i kakvim se čini, ovo je knjiga za njega, kaže nam Mate i dodaje kako knjiga nije namijenjena samo djeci nego svim uzrastima.”

Kao klinac se, priznaje, više zanimao za filmove nego za knjige. Pogađate, najdraži su mu bili znanstveno-fantastični, a veliki je obožavatelj i filmova i knjiga o Harry Potteru. Uzor mu je, dakako, čuvena J.K. Rowling.

Kaže Mate, kada mu je prvi puta palo napamet da bi sam mogao napisati roman, bilo je to iz želje da stvori nešto svoje u čemu bi se svi pronašli i u čemu bi uživali.

“Mislim da nisam pogriješio ni školu ni struku jer koliko volim pisanje i taj zamišljeni svijet toliko volim i svoje zanimanje, priznaje.”

U lekturi knjige uvelike mu je pomogla sestra Emanuela, a zahvaljujući Matinoj razrednici i profesorici Hrvatskog jezika, Elviri Eterović, održano je predstavljanje u školi. Razrednici je do neba zahvalan na potpori i trudu kojeg je uložila. S druge strane, prijatelji mu, otkriva Mate, nisu vjerovali da piše sve dok nisu vidjeli knjigu, piše Srednja.hr

“Svi su većinom bili zbunjeni i nisu znali šalim li se ili sam ozbiljan. Nitko nije očekivao od mene da ću pisati knjigu. Kasnije su ostali oduševljeni i sada su puni potpore”, kaže Mate.

“Magija obitelji Clover: Snaga narukvice”, prvi je roman mladog autora, ali ne planira i da ostane posljednji. Želja mu je napisati još dva dijela romana i napraviti trilogiju “Magije obitelji Clover”, a trenutno za postojeći roman pokušava pronaći izdavača.

“Nažalost, knjiga postoji samo u jednom primjerku i to mome jer nisam uspio naći izdavačku kuću. Mislim da je problem što u Hrvatskoj loše prolazi SF, ali ja se nadam da ću to promijeniti. Imam velike planove s Magijom obitelji Clover, samo mi netko treba dati šansu”, pojašnjava ovaj maturant.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj