MENI
otvorenje

U Splitu otvoren počasni konzulat Rumunjske

U Splitu je u četvrtak otvoren počasni konzulat Rumunjske za kojeg je istaknuto da će doprinijeti razvoju gospodarskih i kulturnih odnosa Hrvatske i Rumunjske te biti na usluzi rumunjskim turistima u Dalmaciji kojih se broj iz godine u godinu povećava.

“Otvaranje ovog počasnog konzulata Rumunjske u Splitu za nas je dokaz vrlo ambicioznih pomaka koji se u zadnje vrijeme događaju u razvoju rumunjsko-hrvatskih bilateralnih odnosa”, rekao je rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Melescanu otvarajući konzulat.Po njegovim riječima mimo službenih sastanaka i razgovora koje će imati hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić i ostalim visokim dužnosnicima Republike Hrvatske, najvažnija je razvijanje “međuljudskih odnosa između dva društva.

“Istaknuo je kako je otvaranje počasnog konzulata Rumunjske u Splitu dokaz povećanog interesa Rumunja za Hrvatsku u području gospodarstva, kulture i turizma, ali odražava i povećan interes Hrvatske za Rumunjsku.Rumunjski je ministar Melescanu naglasio kako postoji važna poveznica između dviju zemalja, a to su hrvatska zajednica u Rumunjskoj i rumunjskim jezikom govoreće zajednice u Hrvatskoj, i te su zajednice “stalna baza za razvijanje naših daljnjih odnosa.”

“Međutim otvaranje počasnog konzulata Rumunjske eu Splitu također je dokaz naše želje da svoj diplomatski i svaki drugi odnos s Hrvatskom učinimo privilegiranim odnosom,” poručio je Melescanu u svojem govoru na ceremoniji u Splitu.

Odgovarajući na novinarska pitanja on je istaknuo kako je otvaranje počasnog konzulata najava još boljih odnosa između njegove zemlje i Hrvatske, te se se nada kako će u Hrvatsku dolaziti sve više turista iz Rumunjske ali također i turista iz Hrvatske u Rumunjsku.

“Veliki broj Rumunja koji su posjetili Hrvatsku vratili su se s izvanrednim uspomenama”, kazao je Melescanu.

Za počasnog konzula Rumunjske Stjepana Roglića je rekao kako je uspješan poslovni čovjek koji će “sigurno doprinijeti razvoju gospodarskih odnosa između Hrvatske i Rumunjske.

“Pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Ivica Glasnović je istaknuo kako je otvaranje počasnog konzulata dodatni pozitivan doprinos razvoju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Rumunjske, te je to “vrlo konkretan korak za rumunjske državljane koji se tijekom turističke sezone nalaze na splitskom području”.

“Rado se sjećamo 18. siječnja 1992. godine kada je Rumunjska priznala Republiku Hrvatsku a nedugo zatim i uspostave diplomatskih odnosa između naših država,” kazao je Glasnović.

Po njegovim riječima postoje veliki potencijali za daljnju suradnju između Hrvatske i Rumunjske- bilateralno, regionalno te u kontekstu Europske unije i NATO-saveza.

“U 2017. godini ostvareno je oko 107.000 dolazaka i više od 430.000 noćenja rumunjskih turista u Hrvatskoj što je porast oko 13 posto u odnosu na godinu ranije,” kazao je Glasnović.

Po njegovim riječima od ključne je važnosti za jačanje gospdarske i turističke suradnje tijekom 2017. godine bila uspostava redovite zrakoplovne linije Zagreb-Bukurešt te čarter letova između Splita i Bukurešta.

Počasni konzul Rumunjske u Splitu Stjepan Roglić je rekao kako je otvaranje počasnog konzulata “veliki događaj” za unaprijeđenje odnosa između Hrvatske i Rumunjske, a predstavljajući svoj poslovni angažman Roglić je rekao kako dolazi iz kompanije Orbico koja se bavi distribucijom robe široke potrošnje i pruža usluge hrvatskim kompanijama u izvozu.

“Mi zapošljavamo u Rumunjskoj oko 100 ljudi,” kazao je Roglić.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban istaknuo je kako se u Splitu širi konzularni zbor te je današnjim otvaranjem rumunjskog počasnog konzulata dostignuta brojka od 20 konzularnih predstavništava u Splitu. Po njegovim riječima to znači kako stranci prepoznaju splitsko-dalmatinsku županiju kao “prozor u svijet”.

Komentiraj