Stanari Vrazove ulice na Visokoj prosvjeduju protiv gradnje “bunkera”

 Stanari zgrada u Vrazovoj ulici revoltirani su odlukom Grada Splita da se gradi velika garaža, koja po novom građevinskom planu zaklanja dva kata okolnih zgrada

U srijedu, u 10sati, u ulici Stanka Vraza na započinju građevinski radovi na javnoj garaži.

Pola sata prije, oko 9.30 sati, najavljen je i prosvjed stanara okolnih zgrada koji su revoltirani novim građevinskim planom Grada Splita po kojemu će se graditi velika garaža s 313 parkirnih mjesta umjesto 226, kako je prvotno planirano.

U samoj obavijesti koju je Grad Split poslao medijima istaknuto je kako je za dovršetak započete gradnje bilo potrebno napraviti “izmjenu i dopunu građevinske dozvole po kojoj je započela gradnja krajem 80-ih godina, a u sklopu stambene izgradnje ovog dijela kotara”.

Bili smo oduševljeni što će se ta gradnja napokon privesti kraju

Nikad dovršena javna garaža u Vrazovoj ulici već dva desetljeća strši nedovršena. Velika započeta konstrukcija troetažne garaže služi kao smetlište.

Jedan od stanara, Ante Bajić, kazao nam je kako su stanari bili oduševljeni kada su prije tjedan dana ugledali obavijest na svojim ulazima jer će se gradnja napokon privesti kraju.

“Bili smo oduševljeni i zahvalni Gradu Splitu i Gradskom kotaru što će se ta gradnja napokon privesti kraju”, kazao je.

No oduševljenje nije dugo trajalo, priča nam Bajić.

Nakon što su se malo raspitali kako će to sve skupa izgledati u Gradskom kotaru Visoka, otkrili su kako prvotno zamišljeni garažni prostor neće ugledati svjetlo dana.

“Interesiralo nas je po kojem projektu će se garaža dovršiti i kako to sve skupa u konačnici izgleda. Otišli smo prvo u kotar koji o tome nije imao nikakvih informacija, a onda smo jučer otišli kod pročelnika za urbanizam Grada Splita”.

Iz Grada su im kazali kako imaju građevinsku dozvolu i da je prema GUP-u definirano minimalno 300 parkirnih mjesta.

“Rekli su nam da se moraju pridržavati GUP-a i da se tu ne može ništa jer se taj broj mjesta koji bi se tu smanjio ne može nadomjestiti na drugoj lokaciji.”

Zašto bi 87 dodatnih parkirnih mjesta bio razlog za negodovanje i prosvjed, pitate se? Pitali smo i mi.

“Problem je dodatni kat garaže. Po novom projektu visina garaža biti će otprilike 9 metara viša nego što je trebala biti, što znači da će garaža u potpunosti zakloniti prva dva kata zgrada preko puta koje su od garaža udaljenje svega 8 metara”, objasnio nam je Bajić.

Narušava se kvaliteta života i smanjuje vrijednost nekretnina

Gradnjom etaže s dodatnih 87 mjesta stanari Vrazove 12 i 14, prvog i drugog kata dosta gube “a sve zbog nekih 80 parkirnih mjesta koje u konačnici nisu neophodna. Nama nije toliki problem sa parkiranjem, dosada smo se već snašli s parkingom.”

“Stanari na prvom i drugom katu gradnjom ovakve garaže gube. Gube pogled, neće imati prirodnog svjetla, a ni privatnosti jer ce ta etaža garaže biti na razini tako da će vam bilo tko moći gledati u stan. Tu je i problem buke, svjetla po noći ali i ispušnih plinova…”, nabrojao je valjane razloge Tonči Ćulina, predstavnik stanara Vrazove ulice.

Stanari smatraju kako sve navedeno narušava kvalitetu života, ali i smanjuje vrijednost nekretnina. Stanari ističu kako podržavaju završetak izgradnje garaže, ali ne po novom projektu izgradnje garaže na tri etaže s 313 parkirnih mjesta, već po projektu iz 1989. godine.

 “Ako se napravi garaža sa trenutno predviđenim kapacitetom od 313 mjesta, mislim da će pola biti prazno. U to sam uvjeren. Napraviti će bunker koji će zjapiti prazan”, kazao je.

Nema se razumijevanja i sluha za naš problem

Stanari kažu kako dosad nisu imali ove informacije iako je Grad napravio izmjenu građevinske dozvole još u svibnju 2016. godine o čemu su obavijestili Gradski kotar Visoka krajem četvrtog mjeseca ove godine. Stanari su pak obavijest o početku radova dobili, kako smo već napisali, prije tjedan dana – zalijepljenu na ulaznim vratima zgrade.

“Od kotara nema nikakve pomoći, nismo dobili nikakve informacije. Nema se razumijevanja i sluha za naš problem”, zaključio je Ćulina.

U tijeku je potpisivanje i peticije kojom stanari Vrazove ulice u Splitu žele spriječiti gradnju garaže s 313 parkirnih mjesta.

Napomenimo kako je investitor Grad Split, izvođač radova je tvrtka “Lavčević”, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 4.397.985,66 kuna, odnosno 5.497.482,08 kuna s PDV-om.

Početku radova trebli bi nazočiti zamjenik gradonačelnika Nino Vela, pročelnik Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju Anto Krželj, te Ivica Grubišić Gire, savjetnik gradonačelnika za komunalu i javne površine.

Reci što misliš

Lost Password