natječaj raspisan u lipnju

Studenti su studentima podijelili više od 250 tisuća kuna

Riječ je o sredstvima u visini od gotovo 260 tisuća kuna za koja je natječaj raspisan u lipnju, a raspodijelit će se na ukupno 15 studentskih aktivnosti i to za projekte u kulturi, sportu i poduzetništvu.

Projekte financira Studentski zbor iz financijskih sredstava za studentske programe , financirane iz Državnog proračuna RH.

“Ova sredstva važna su za daljnje profiliranje i edukaciju naših studenata. Moram istaknuti kako resorno ministarstvo ovim sredstvima koja dodjeljuje upravo studentskim projektima inicira njihov daljnji rad, ali ne samo onaj bazični na njihovim fakultetima, nego i promišljanju o raznim drugim projektima”, kaže rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić i dodaje da se na ovaj način studenti zadržavaju na domaćim fakultetima.

Ovo je tek dio sredstava koje su namijenjene studentima, ukupna vrijednost svih potpora iznosi 3,3 milijuna kuna. Splitsko Sveučilište može se pohvaliti kako je jedno od najboljih hrvatskih Sveučilišta, ali ne samo po rezultatu, nego upravo po studentskim projektima.

To potvrđuje i podatak da Zagrebačko Sveučilište izdvaja 1,4 milijuna kuna za studentske projekte, a Splitsko dva puta više. Samo Studentski zbor godišnje za ovu namjenu izdvaja 600 tisuća kuna.

“Projekti se provode tijekom cijele akademske godine i dijelimo ih u tri kategorije, kultura, sport, kao i znanost i tehnologija. Sveučilište dijeli natječajna i ne natječajna sredstva, a ove godine dosta projekata odnosi se na poduzetništvo. Naš prijedlog Studentskom zboru je da se cjelokupna sredstva dodjeljujemo početkom tekuće, a ne akademske godine, kako bi omogućili studentima da realiziraju svoje projekte”, kaže predsjednik Studentskog zbora Josip Podrug.

Jedna od studentica koja je dobila 26,5 tisuća kuna za svoj projekt je i Gabrijela Prtajin. Ističe da je cilj njenog projekta ohrabriti studente i ukazati na prilike u poduzetništvu.

“Projekt se naziva “Od studenta do poduzetnika” i podijeljen je u tri cjeline. U prvoj će se održati predavanja mladih poduzetnika od kojih će studenti moći čuti brojna iskustva i savjete. Druga cjelina namijenjena je kreativnim radionicama, a cijeli projekt zaokružiti ćemo studijskim putovanjima na druga sveučilišta, kako bi upoznali njihove poglede na poduzetništvo”, kaže Gabrijela.

Dodajmo kako će Studentski zbor dodatnih 350 tisuća kuna za studentske projekte dodijeliti početkom iduće godine.

Komentiraj