Sveučilište Split surađuje s Technion institutom

Splitsko sveučilište započelo je suradnju s novim strateškim partnerom Technion Israel Institute of Tecnhology, svjetski poznatim i najuglednijim izraelskim tehnološkim institutom koji je iznjedrio četiri Nobelovca te koji surađuje s vodećim svjetskim tehnološkim tvrtkama.

Sa splitskog Sveučilišta u četvrtak je priopčeno kako su, zahvaljujući boravku splitske delegacije u Izraelu na kampusu instituta Technion, splitsko izaslanstvo i domaćini održali nekoliko predstavljanja, razmijenili iskustva te održali razgovore vezane za buduće strateško partnerstvo.

Predsjednik Techniona Peretz Lavie iskazao je mogućnost zbližavanja znanstvenika srodnih područja za koje bi se održavale mini konferencija, ali i u izvođenje nastave uključili znanstvenici obaju sveučilišta.

Lavie je tada podsjetio i kako je Israel Institute of Technology vodeća izraelska, a možda i svjetska institucija za transfer novih tehnologija u gospodarstvo. Globalno imaju svega nekoliko strateških partnera, uključujući one u SAD-u i u Kini. Izrazio je zadovoljstvo ugostiti delegaciju Sveučilišta Split predvođenu rektorom Šimunom Anđelinovićem, te se upoznati s njihovim iznimno vrijednim rezultatima, kao i razmotriti modele zajedničke suradnje.

“Voljni smo suradnju započeti što prije, a budući da sam prihvatio poziv dolaska na Sveučilište u Splitu, i osobno ću se uvjeriti u sve mogućnosti zajedničke suradnje. Ona može uskoro započeti pokretanjem zajedničkih doktorskih studija koje će Sveučilište u Splitu učiniti još atraktivnijim na globalnom tržištu, kao i suradnjom na ciljanim znanstvenim područjima u sklopu glavnih istraživačkih projekata EU, primjerice Horizona 2020. Voljni smo ustupiti i naš ‘know how’ kako biste što uspješnije izradili cjeloviti inovativni sustav te ga, poput nas, stavili u službu razvoja gospodarstva”, izjavio je Lavie prilikom susreta, stoji u priopćenju.

Rektor Šime Anđelinović je ustvrdio kako žele surađivati s najboljima na području znanosti i obrazovanja, pogotovo po pitanju transfera tehnologija i inovativnosti.

“Naša je obveza učiti i naučiti što izraelska znanost već daje svom narodu i stvoriti preduvjete da naši studenti upravo u Splitu nastave stvarati novu vrijednost i tako unaprijede hrvatsko društvo. Uz suradnju i ostvarene kontakte, ovaj posjet služit će kao inspiracija meni i svim kolegama sa Sveučilišta da neumorno potičemo inovativnost. Očekujemo da će naš dolazak u Izrael uroditi trajnim i iskrenim prijateljstvom i partnerstvom čije plodove ćemo tek ubrati”, rekao je rektor Anđelinović.

Reci što misliš

Lost Password