nova ravnateljica drame HNK

“U Hrvatskim kazalištima trebali bi igrati hrvatski autori”

Smatra to  Jasna Jukić, Splićanka s dubrovačkom adresom, glumica i bivša ravnateljica tetra Marin Držić koje je imenovana na mjestu nova v.d. ravnateljice Drame splitskog HNK. Prva je to odluka Gorana Golovka kao vršitelja dužnosti intendanta.

Trpimir Jurkić je, podsjetimo, podnio ostavku na mjesto v.d. šefa Drame na samom kraju prethodne kazališne sezone, ali je po dogovoru odradio Splitsko ljeto.

“Rođena sam Splićanka koja je 25 godina živjela u Splitu gdje sam i završila Akademiju dramskih umjetnosti, a nakon toga sam se preselila u Dubrovnik gdje sam provela 25 godina. Može se reći da sam pola Dubrovčanka, a pola Splićanka, što može imati svojih prednosti, ali i nedostataka”, tako nam se sa smiješkom predstavila nova ravnateljica Drame.

U Dubrovnik je otišla kao glumica, a onda je posljednjih pet godina zasjela u fotelju ravnateljice teatra Marina Držića.

“Kazalište sam preuzela u nemogućim uvjetima, bili su tu minusi, krađa na blagajni, svega je tu bilo , nije bilo produkcija, izvele su se samo dvije premijere”, opisala je ukratko probleme s kojima se našla na novom poslu Jukić, ali i dodala kako joj ništa nije bilo teško jer svoj posao voli i živi ga svaki dan.

“Dala sam sve od sebe da napravim što mogu. Već prve godine, a to sam onda i održavala kao prirodni ritam, imala sam sedam premijera i uspijevala sam to ponavljati i u sljedećim godinama”.

Ukupno 31 premijera od čega je 14 hrvatskih autora zbroj je rada u mandatu Jasne Jukić na čelu teatra Marina Držića.

“Postavljanje hrvatskih autora nakon toga postalo je pomodno, ali ja mislim da ako nećemo raditi živuće hrvatske autore, tko će ih raditi, neće Francuzi. Zadatak je Hrvatskih kazališnih kuća je da rade Hrvatske autore.

“S tom praksom nastavila je i u splitskom kazalištu pa je njena prva premijera predstava Mala Moskva Tomislava Zajec, a nakon njega slijedi Miro Gavran.

Vršitelj dužnosti intendanata Goran Golovko za svoju kolegicu ima samo riječi hvale.

“Poznajem je još iz osnovne škole. Mislim da je kao ravnateljica dubrovačkog kazališta bila vrlo uspješna , radilo se jako dobro, bilo je puno premijera , glumci su bili zadovolji, a imala je i dobre financijske rezultate.S obzirom da su je privatni razlozi vratili u Split, a prati sve naše predstave i jako dobro poznaje potrebe i izazove kazališta , pa je bila očiti izbor. Dovoljno je vani ansambla, a opet dovoljno ga dobro poznaje da nije opterećena nikakvim odnosima i pitanjima”, kaže Golovko.

Nova v.d ravnateljica Drame na ovom mjestu ostaje do početka iduće godine kada bi trebao biti završen natječaj za novog intendanta kazališta koji bi nakon toga trebao izabrati i nove suradnike.

A kako je nesuđeni intendant Ivan Leo Lemo upravo Jasnu Jukić vidio kao dio svojega tima, moglo bi se dogoditi da se sadašnja v.d. ravnateljica u splitskom kazalištu zadrži i idućih pet godina.

Komentiraj