MENI
predstavljanje knjige

U klubu Zenta predstavljena knjiga Ive Anića “Bog je netko drugi”

Na prepunoj terasi Kluba Zenta u Splitu u subotu navečer promovirana je šesta knjiga pisca, kolumnista  Ive Anića. Tjedan “Ferala” i Smijeha Slobode tako se na neki način zaokružio iza projekcije filma o Feralu i promocije četvrtog izdanja Borisa Pavelića i u Zenti, na promociji Anićeve nove knjige.

Na samom početku Anić je pročitao ulomak dirljivog oproštaja od prerano preminulog Predraga Lucića naglasivši kako ovu knjigu posvećuje svojoj djeci i njemu, najvećem od najvećih. Anić je podsjetio okupljene kako su točno dvije godine od kada je na Ovčicama predstavljena zadnja Anićeva proza “Kolumnistički Manifest” na kojoj je upravo Predrag Lucić bio gost i moderator.

“Predrag nam je svima na brojne upite tu večer hoće li se Feral pokrenuti ponovo barem u elektroničnom obliku kazao kako ne treba da čekamo da se to dogodi, kao što ne treba da čekamo da se vrati Štulić i njegova Azra. Uđite u garaže i radite svoju Azru, sjedite za tipkovnice i radite svoj Feral”, poručio je tada Lucić, na što je Anić ustvrdio da ne radi Feral, već da Feral živi svakodnevno kroz svoje stvaralaštvo, svoju Facebook grupu “Osamdesete u Splitu” i svoj život kojeg živi na način kako su ga naučili naveći i najplemenitiji ljudi koje je u životu imao čast upoznati, Predraga Lucića, Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića.

Amer Bahtijar, kao moderator i urednik knjige “Bog je netko drugi” obratio se okupljenima pozdravivši Viktora Ivančića u publici, te istaknuvši kako mu je velika čast biti u društvu toliko značajnih ljudi, posebno sa “najznačajnijim živućim među nama”, Viktorom Ivančićem. Među gostima i Anićevim prijateljima bili su i Ante Tomić, Boris Pavelić, autor četvrtog izdanja knjige o Feralu, a Jurica Pavičić osvrnuo se na knjigu i na sam Anićev rad kao autobiografski, ali i kao dio “meke historije” Splita, koja nije faktografska i striktno određena datumima i događajima, ali koja je autorovim prelaskom u dobre 40-te svojevrsno utočište u kojem Anić pronalazi emocije jednog danas, plemenitog, konzervativnog ljevičara. Pavičić je na kraju kazao kako je knjiga “Bog je netko drugi” Amarcord Splita sa prijelaza sedamdesetih na osamdesete, vrijedna zbirka od 30 – tak tekstova koji čine cjelinu. Teško ćete na jednom mjestu naći i Žana Ojdanića i Don Ivana Grubišića, Marijana Beneša i Sallaha iz Liverpoola i to upravo daje ovoj knjizi neobičan šarm.

Dragan Markovina, kao još jedan Anićev gost istakao je kako je autor čovjek koji zaslužuje sve pozitivne sentimente koje svakodnevno daje ljudima i nazad od svih nas koji ga svakodnevno pratimo i čitamo po portalima Tačno.net, Lupiga.com i Splitski Dnevnik RTL-a. Samu prezentaciju knjige zaključio je Ranko Ostojić naglasivši kako Ivo Anić nije normalna osoba, kao i svi koji su večeras okupljeni, jer radi i stvara svakodnevno unatoč svojim životnim problemima. Ostojić je upozorio sve da se danas ne smiju osjećati dobro jer je u životu bolje umrijeti na nogama, nego živjeti klečući, te istakao da se ne srami niti jednog poginulog partizana, a posebno Prvog splitskog partizanskog odreda o kojem Anić nadahnuto piše u svojoj novoj knjizi.

Anić je završio promociju tezom kako će biti krajnje nesretan ako se ova knjiga prezentira i shvati kao knjiga o djetinjstvu i odrastanju u Splitu. Knjiga je puno opsežnija i puno “dublja” i kao što joj sam naslov sugerira, od svog početka do kraja bavi se Bogom, onim iz svog djetinjstva, onim iz svog odrastanja, te ovim danas, iz razgovora sa katoličkim intelektualcima, od kojih je jedan bio i Don Ivan Grubišić.

“Živimo u krajnje frustriranom društvu koje je duboko svjesno kako je Jugoslavija bila  u svemu superiornija zemlja ovoj danas. Zbog toga jedna sasvim benigna stvar kao što je jugonostalgija postaje strašno subverzivna, jer funkcionira po sistemu krivnje, kao kritika današnjeg nesposobnog društva. Dopuštena nam je privatna nostalgija, osobna sjećanja, ali ne i sjećanja na sistem, na socijalizam koji je bio daleko humaniji i ljudskiji od ovog jada u kojem živimo danas”, zaključio je Anić te se zahvalio Feđi Klariću koji je za potrebe knjige ustupio preko 50 fotografija Splita sedamdesetih i osamdesetih od koje neke nikada nisu objavljene, svojoj udruzi “Vlaho Bukovac“, Borisu Dežuloviću za rubriku “Među nama”, Viktoru Ivančiću za sve mailove koje trpi iz dana u dan i Saši Dvorniku izdavaču koji je kao zaljubljenik u Split prepoznao vrijednost Anićevih tekstova, te svima okupljenima koji su svoje vrijeme izdvojili da uveličaju samu promociju. 

Knjiga “Bog je netko drugi” u izdanju nakladničke kuće Kontakt. plus biti će dostupna u nekoliko knjižara u Splitu ( Školska knjiga) od idućeg tjedna. 

Druženje se nastavilo i Klubu Zenta petim rođendanom Facebook grupe “Osamdesete u Splitu”, a završilo izvanrednom svirkom i live nastupom beogradske grupe “Krug” Tribute band EKV.

Komentiraj