MENI
22. lipnja

U Muzeju grada obilježen Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe obilježen je danas prigodnim programom u organizaciji Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije u Muzeju grada.

Uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i župana Blaženka Bobana nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, gradski i županijski vijećnici, predstavnici vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, policije i HRM-a, predstavnici braniteljskih udruga i ostali uzvanici.

U svom obraćanju gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozdravio je sve prisutne, a posebno hrvatske branitelje pobjednike iz Domovinskog rata i pobjednike iz II. svjetskog rata. Rekao je kako nazočni gradski i županijski vijećnici na najbolji način pokazuju da je ovo državni praznik s najvećim dignitetom. Citirajući Ustav Republike Hrvatske gradonačelnik je poručio kako se nikad nije odmaknuo od izvorišnih osnova koje je napisao osobno otac hrvatske državnosti i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 1990. godine, ponosni sudionik borbe za slobodu, a koje su izglasali saborski zastupnici u svom prvom sazivu među kojima je bio i on.

“Tu jasno stoji da su temeljne vrijednosti prava hrvatskog naroda između ostalog i antifašistička borba i odluke ZAVNOH-a 1943., nasuprot NDH. U samobitnosti hrvatskog naroda, u slobodarstvu dalmatinskoga puka, u hrabrosti Splićana zadnji 100 godina vrlo je jasno napisano što je temeljna vrijednost kod Hrvata i putokaz u borbi za slobodu”, rekao je gradonačelnik.

Svima je čestitao nacionalni praznik te dodao kako ga ispunjava ponosom činjenica da je kao mladić, pod preporukom predsjednika Tuđmana bio suradnik pok. generala Janka Bobetka koji je bio u Brezovici 22. lipnja te da to smatra privilegijom i ponosom, istim kao i onim kad je stajao pred Damirom Krstičevićem i Antom Gotovinom.

“To je sva punina i dokaz kompletnog integriteta i cjelokupnosti bića hrvatskoga naroda. Borba protiv nepravde i zla, borba za slobodu. U vjeri da ćemo tako i nastaviti i da će tako i ostati uvijek ću se boriti za ta načela, a vaša potpora donijeti će nam samo uspjehe”, poručio je nazočnima.

Župan Blaženko Boban također je čestitao Dan antifašističke borbe te rekao kako nema sreće u dijeljenju već samo u zbrajanju ljudskih vrijednosti i množenju prijateljstva prema svima te poručio kako svi zajedno trebamo raditi da ne bi neka nova generacija u budućnosti morala braniti svoj prostor.

Svečanosti u Muzeju prethodilo je polaganje vijenaca na Gradskom groblju Lovrinac kojeg su položile delegacije Županije, Grada i braniteljskih udruga. Vijenci su položeni i na Spomen obilježju zatvaranim, prognanim, mučenim i strijeljanim ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije.

Komentiraj