za ljubitelje prirodoslovlja

U Splitu otvoren Centar izvrsnosti prirodoslovlja

U Splitu je u subotu otvoren Centar izvrsnosti prirodoslovlja, u kojemu će se 70-ak nadarenih učenika baviti istraživanjima i eksperimentima za što nemaju priliku tijekom redovite nastave biologije, kemije i fizike.

Ovo je četvrti centar izvrsnosti u Splitu u posljednje tri godine, ranije su otvoreni za matematiku, informatiku i nove tehnologije.

Otvarajući Centar izvrsnosti prirodoslovlja, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je da će se vjerojatno do kraja ove godine u Splitu formirati u posebna županijska ustanova za izvrsnost, koja će biti posvećena nadarenoj djeci iz Splitsko-dalmatinske županije.

“Izvrsnost nije cilj, izvrsnost je stav. Vaš stav i naša obveza i odgovornost predstavljaju način kako otjerati pesimizam i crne vijesti kojima smo svakodnevno izloženi, koje kod na sviju izazivaju brigu i nesigurnost,” poručio je župan Boban obraćajući se polaznicima novootvorenog Centra.

Po njegovim riječima, darovitoj djeci postaje dosadno u redovnoj nastavi te je bilo nužno formiranje centara izvrsnosti. Dodao je kako su pri njihovu formiranju korištena iskustva iz Varaždinske županije, ali, kako je istaknuo, najviše iz Izraela.

“Splitsko-dalmatinska županija je prva u Hrvatskoj po stupnju razvijenosti centara izvrsnost,” rekao je Boban.

Na svečanosti je pročitana poruka predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je zahvalila županijskom vodstvu što “nastavlja voditi brigu o nadarenoj djeci i njihovim vrijednim mentorima”.

“Vaši Centri izvrsnosti postaju važno izvorište i rasadište znanja i vještina potrebnih za razvitak Lijepe naše,” istaknula je predsjednica Republike.

Komentiraj