MENI
zanimljiva izložba

U Splitu otvorena izložba “I nakon rata rat”

“I nakon rata rat” naziv je izložbe koja je večeras otvorena u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu u povodu stote obljetnice završetka I. Svjetskog rata.

U muzeju je izloženo više od 300 predmeta od militarije, odnosno odora, činova, oznaka, dokumentarne građe, fotografija, razglednica i litografija. Riječ je o predmetima koje je mornarica koristila u svakodnevnom životu tijekom prvog rata. Isto tako je izložena i zbirka Flotten Verein udruženja koje je promicalo mornaricu. Ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Danka Radić je kao autorica izložbe istaknula da ta ustanova ima vrijednu građu koja se tiče I. svjetskog rata, a sada su se odlučili za predstavljanje zbirke Anđela Miklića koja baštini više od 1300 predmeta.

“To je jedan broj kojem mogu zaviditi mnogi muzeji i privatne zbirke diljem Mediterana jer se radi o zbirci koja je jedinstvena. Anđelo Miklić je kolekcionar u čijoj zbirci se nalaze predmeti koji su jedinstveni u svijetu. Ponosni smo što imamo priliku predstaviti tu zbirku koja sadrži razne predmete koji se tiču mornarice koje su obitavale i djelovale na Jadranu. Zbirka se odnosi na cijelo 19. i prvu polovicu 20. stoljeća, no ovo što večeras predstavljamo su izlošci iz samo I. svjetskog rata, pa imamo više od 300 predmeta”, kazala je ravnateljica Radić.

Autorica izložbe je i kustosica muzeja Petra Blažević objasnila je kako je Flotten Verein posebno udruženje koje je osnovano početkom 20. stoljeća u kojem su se okupljali najviši slojevi društva kako bi promovirali važnost mornarice.

“U našem su muzeju tako večeras izložene male podmorničarske značkice koje su oni prodavali po cijeni od dvije krune i tiome svojoj mornarici kupili brod i podmornicu”, kazala je Blažević.

Vlasnik zbirke i autor izložbe Anđelo Miklić rekao je da su izložbu organizirali kao retrospektivu cijele priče koja se odvijala na Jadranu tijekom I. svjetskog rata. Na izložbi je izložena i unikatna kutijica austrijskog Flotten Vereina u čijoj je unutrašnjosti ugravirano da je napravljena za njihov bal koji se održavao svake godine, dodao je. U izjavi Hini istaknuo je da je već tijekom Domovinskog rata počeo prikupljati određene predmete koji su vezani uz vojsku.

“Odlučio sam se prikupljati predmete mornarice zbog naše bogate povijesti. Jadran je jedino more na svijetu ove veličine i širine na kojem je u 30 godina ratovalo 14 različitih mornarica. Zanimljivo je i to da iz deset država iz kojih danas imamo najviše turista, čak ih je devet ratovalo na Jadranu, samo Nizozemci nisu”, kazao je Miklić.

Dodao je da je intezivno i ozbiljno počeo prikupljati predmete od 2011. godine.

Izložba će ostati otvorena do 1. rujna.

Komentiraj