MENI
otvorenje izložbe

U Splitu otvorena monografska izložba “Emanuel Vidović – pasatist i modernist”

U splitskoj Galeriji Emanuel Vidović u četvrtak navečer otvorena je monografska izložba “Emanuel Vidović – pasatist i modernist” koja obuhvaća 100 djela toga uglednog hrvatskog slikara, čiji je autor povjesničar umjetnosti Igor Zidić.

Izložbu je otvorio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, rekavši kako razmišljajući o Vidoviću i njegovoj interpletaciji i shvaćanju, teško može uočiti gdje počinje Zidić, a gdje završava Vidović.

“Razmatram i promatram njih dvojicu kao jednu osobu. Naš osjećaj prema Vidovićevoj baštini koju mi imamo iz naših tinela, vesuta i općih mjesta, te kroz priče to je slikar splitskog ambijenta”, rekao je Krstulović Opara.

Podsjetio je kako je prošlo 12 godina od “rađanja” Galerije Emanuela Vidovića u Splitu.

Ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo istaknula je da je Vidović konačno nakon 36 godina, došao kući zahvaljujući djelatnicima muzeja, a posebno kustosici izložbe Neli Žižić.

“Ovo je stvarno pothvat kolektiva u suradnji sa Umjetničkim paviljonom u Zagrebu. Autor izložbe Igor Zidić nažalost večeras nije s nama, ali je s nama duhom. On se bavio Vidovićem cijeli svoj život i drago nam je da izložbu možemo vidjeti u Splitu jer nam to najviše pripada. Emanuel je ovdje rođen, tu je živio i radio, te iako je išao u Zagreb nikad nije otišao iz Splita”, kazala je Brekalo.

Kustosica izložbe Nela Žižić je istaknula da je ova večerašnja izložba već druga Vidovićeva izložba u Splitu s obzirom da je prva bila davne 1982. godine. Izložba se sastoji od 100 remek djela, nastavila je Žižić, a uključuje i one iz 33 privatne zbirke, te vlasnika Grad Zagreb.

“Izložba je presjek Vidovićeva stvaranja od samog početka do kraja i prikazuje motivsko-tematske preokupacije Emanuela Vidovića. Djela nam među ostalim prikazuju krajolike, interijere njegova ateljea i stana, interijere crkava, te krajolike i mrtvu prirodu”, istaknula je Žižić.

Pročelje Galerije večeras je bilo osvijetljeno u skladu s vizualnim identitetom izložbe, u plavoj i bojama koje obilježavaju Vidovićevo slikarstvo, a po prvi put je na izložbi poslužen i koktel Embanuel umjetniku u čast.

Izložbu je organizirao Muzej grada Splita-Galerije Emanuel Vidović i Umjetnički paviljon u Zagrebu, a ostat će otvorena do 16. rujna. Prethodno je izložba od 24. ožujka do 13. svibnja bila u Zagrebu čime su se Umjetnički paviljon i Muzej grada Splita-Galerija Emanuel Vidović prisjetili tog znamenitog hrvatskog slikara i obilježili 65 godina od njegove smrti.

Komentiraj