Upoznajte mladu Splićanku koja zapovijeda vojskom pri gašenju požara

U vijestima iz Dalmacije ovog ljeta vatra je bila učestaliji motiv od mora, prijetnja toliko velika da se nije mogla poraziti bez heroizma.

Na prvim crtama uz vatrogasce bila je i Hrvatska vojska, a veza između te dvije službe na nekoliko požara bila je žena u dvadesetim godinama.

“Iznenađenje je i za mene bilo kad se poručnica tu pojavila, ali jednostavno kratki brifing, dogovor i visoka profesionalnost to mogu reći za poručnicu Vesnu Gudelj“, rekao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, prenosi Vijesti.hr.

Vesna nije imala lagan život, oca je izgubila u Domovinskom ratu, ali se nije predala. Diplomirala je građevinu u Splitu te odabrala posao koji joj donosi manju zaradu, ali bolje pristaje njenoj osobnosti.

“Sretna sam zbog te odluke, sretna sam što mogu pomagat ljudima, osobito ovih dana kad smo bili angažirani na požarištima”, rekla je Vesna Gudelj, poručnica HV-a.

Postati vojni časnik može gotovo svatko s diplomom, ali zaraditi poštovanje podređenih mogu samo oni sazdani od posebnog materijala. Tu spol i godine ne igraju nikakvu ulogu.

Kao časnici, rutina joj je gotovo identična vojničkoj. Savršeno spremljen krevet, čista i uredna odora, te oprema teška preko 25 kilograma. Ipak, biti žena u vojsci ima svoje prednosti, pišu Vijesti.hr.

Zadaće odrađuju besprijekorno pa i građani vole njihovu prisutnost u kriznim situacijama.

“Ljudima je lakše kad vide da je vojska izašla na teren, znači definitivno ima psihički učinak na ljude, smireniji su, znaju da smo mi tu da ćemo dati sve od sebe da spriječimo daljne katastrofe”, rekla je Vesna Gudelj, časnica HV-a.

Kada im kuća gori ljudi će prihvatiti pomoć od bilo koga, ali u ležernijim situacijama si još uvijek dopuštaju predrasude.

“Čudno je još uvijek, u današnjem mentalitetu, vidit ženu u odori, nisu svjesni toga da može žena biti i jednako jaka, snažna i sposobna kao i muškarac, ali evo, fala Bogu i tih predrasuda se polako rješavamo”, rekla je Vesna.

Bilo bi i vrijeme, a Vesna je najbolji dokaz. U teškim uvjetima, pokazala je kako vođe ne čini spol već kvaliteta.

Više pogledajte u prilogu Harija Kočića.

Reci što misliš

Lost Password

0